Доналд Тръмп обвини за украинския президент Володимир Зеленски за войната с Русия, пише европейската редакция на Politico.

"Той никога не трябваше да позволява тази война да започне. Войната е губеща“, заяви Тръмп, имайки предвид Зеленски, в подкаст с консервативния коментатор Патрик Бет-Дейвид. Бившият президент добави, че настоящият америански държавен глава Джо Байдън е "подстрекал тази война“, за която той многократно е твърдял, че "никога не би се случила“, ако беше президент.

В подкаста Тръмп отвърна на критиците, твърдящи, че е "в джоба“ на Русия, като каза, че е "преустановил най-голямата работа, която някога са вършили“, имайки предвид санкциите, които той одобри за газопровода "Северен поток 2“ към Германия.

По-късно той добави, че има "добри отношения с Путин и Зеленски“, с когото се срещна миналия месец по време на Общото събрание на ООН. Преди тази среща Тръмп обеща да договори сделка, която ще бъде "добра и за двете страни“.

В отговор на искане за коментар, кампанията на Тръмп препрати POLITICO към речта на бившия президент на Републиканската национална конвенция през юли. "При президента Буш Русия нахлу в Грузия. При президента Обама Русия превзе Крим. При сегашната администрация Русия иска цяла Украйна“, заяви Тръмп. "При президента Тръмп Русия не взе нищо“.