Кандидатите за президент на САЩ Доналд Тръмп и Камала Харис обсъдиха боевете в Украйна. Тръмп за пореден път заяви, че ще успее да прекрати руско-украинския конфликт още преди встъпването си в длъжност. За Харис Украйна вече би загубила, ако Доналд Тръмп беше президент, предава Associated Press.

Водещият попита Доналд Тръмп дали иска Украйна да спечели. В отговор кандидатът на републиканците заяви, че най-важното за САЩ е конфликтът да бъде прекратен напълно. "Искам да спра войната. Искам да спася живота на хора, милиони от които загиват ненужно“, заяви бившият американски президент.

Отговаряйки на въпроса как точно смята да сложи край на конфликта в Украйна, Доналд Тръмп обеща да организира преговори между президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски. "Ще говоря с единия, ще говоря с другия, ще ги събера“, отбеляза той и добави, че "ако Тръмп беше президент, Русия никога нямаше да нахлуе в Украйна“.

Камала Харис отговори, като каза, че Украйна вече щеше да е загубила, ако Доналд Тръмп беше президент на САЩ. Тя отбеляза, че при Джо Байдън САЩ са успели да създадат коалиция от 50 държави, за да помогнат на украинската страна. "Ако Тръмп беше президент, Путин вече щеше да седи в Киев. И това се отнася не само за Украйна. Затова всички наши другари се радваме, че той не е президент. Путин, неговият приятел, досега щеше да го е ял за обяд“, добави Харис. "Той би бил много по-щастлив в Москва, отколкото е сега“.

Въпросът за руско-украинския конфликт беше един от последните в дебата между Камала Харис и Доналд Тръмп. Първият кръг обсъди плановете на кандидатите за развитие на американската икономика и преодоляване на миграционната криза. В заключителните си думи Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати са "в упадък“ и нарече Камала Харис "най-лошият вицепрезидент в историята на страната“. Харис завърши с думите, че Доналд Тръмп е "фиксиран в миналото“ и нейната кампания е "фокусирана върху бъдещето“.