Тайван ще трябва да плати за защита, тъй като островът не предлага нищо на Съединените щати, заяви кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп в интервю за Bloomberg Businessweek.

"Познавам много добре тези хора, много ги уважавам. Те взеха около 100% от бизнеса ни с чипове. Мисля, че Тайван трябва да ни плаща, за да ги защитаваме“, заяви републиканският кандидат и добави: "Ние сме просто застрахователна компания. Тайван не ни дава нищо".

Преди това, в интервю от 25 юни, преди да стане официален кандидат за президент, американският политик заяви, че Китай няма да атакува Тайван, защото производството на чипове на този остров е важно за него.

Освен това Тръмп нарече китайския президент Си Дзинпин "много добър приятел“.

В интервюто той увери, че ако бъде избран за президент, ще позволи на Джеръм Пауъл, ръководител на Федералния резерв, на практика централната банка на САЩ, да изпълни остатъка от своя четиригодишен мандат до 2026 г. Мандатът на Джером Пауъл като председател на Фед изтича през 2026 г., а пълномощията му в борда на управителите изтича през 2028 г.

Освен това Доналд Тръмп каза, че Фед трябва да се въздържа от намаляване на лихвените проценти до изборите през ноември.

В интервюто той заяви също, че може да намали ставката на корпоративния данък до 15% (от сегашните 21%) и че няма планове да забрани китайското приложение за социални медии TikTok.

Той също така посочи, че Китай ще бъде обект на нови мита от 60-100% и обща тарифа от 10% върху вноса от други страни, тъй като светът не купува достатъчно американски стоки.

В интервюто той заяв още, че ако спечели, Джейми Даймън, президент и главен изпълнителен директор на JPMorgan, ще бъде назначен за министър на финансите.