Главният секретар на Министерството на вътрешните работи на гърция Михалис Ставринудакис подаде оставка в петък (15 март) на фона на скандал с масово изпратени предизборни имейли, чиито подател е евродепутат от "Нова демокрация", предава Kathimerini.

Имейлите са изпратени на гръцки избиратели, живеещи в чужбина, с което са нарушени разпоредбите на Общия регламент относно защитата на данни на ЕС (ОРЗД).

Секретарят на "Нова демокрация" по въпросите на диаспората Никос Теодоропулос е уволнен във връзка със същия инцидент.

Въпросният евродепутат, Анна-Мишел Асимакопулу, е обявила по-рано в петък, че няма да участва в изборите през юни. Тя е добавила, че сега "компетентните органи са длъжни да установят истината по въпроса".

Приема се, че през май 2023 г. списък с имейл адреси е бил придобит от сътрудник на Ставринудакис, който ги е препратил на Теодоропулос. По-късно списъкът е бил предаден на Асимакопулу.

Събитията от петък последваха коментарите на министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис, който подчерта необходимостта от "задълбочено" разследване по въпроса. Той заяви, че неговата консервативна партия провежда собствено разследване.

Прокуратурата в Атина и Органът за защита на личните данни в страната вече са предприели действия във връзка със случая.