Комисията по въоръжените сили на Сената разглежда въпроси, свързани с националната сигурност, повдигнати от решението на Илон Мъск да не разшири частната сателитна мрежа Starlink, за да подпомогне украинската атака срещу руски военни кораби близо до кримското крайбрежие, пише Bloomberg.

Председателят Джак Рийд заяви в изявление, че докладите за използването на Starlink разкриват "сериозни въпроси, свързани с отговорността за националната сигурност и комисията е ангажирана с този въпрос".

Според сенатора комисията ще разгледа  държавните договори и "важната роля, която Мъск и неговата компания изиграха тук“.

"Нито Илон Мъск, нито някой отделно частно лице може да има последната дума, когато става дума за националната сигурност на САЩ“, е подчертал Джак Рийд.

Други сенатори, включително Джийн Шахин от Ню Хемпшир и Елизабет Уорън от Масачузетс, искат от Пентагона да отговори защо милиардерът, а не правителството на САЩ, решава кога Украйна може да използва Starlink.

Сенаторите планират да изпратят писмо до министъра на отбраната Лойд Остин с искане за подробности относно работата на Starlink и Мъск в Украйна.

В същото време комисията на Сената заяви, че официалното разследване все още не е започнало, но събирането на информация продължава.

На 7 септември американските медии съобщиха, че миналата година Илон Мъск е прекъснал специална операция на украинските специални служби в Крим, когато военноморските дронове е трябвало да атакуват кораби на руския флот. Според CNN Мъск спешно е изключил сателитната връзка Starlink край Крим, от която зависят дроновете. Поради това дроновете просто са били изхвърлени на брега и са се превърнаха в руски трофеи.