През следващите две години войната в Украйна ще бъде белязана от редуване на обостряне и замразяване на конфликта. Това се казва в доклад, представен на Световния икономически форум в Давос по отношение на глобалните рискове за 2024 година, съобщава украинското издание "Страна.ua“.

"Ако конфликтът се ескалира, това най-вероятно ще се случи чрез конвенционални, а не чрез ядрени средства, но може да се разпространи и в съседните страни. Докато следконфликтните сценарии за Украйна и Русия са трудни за прогнозиране, войната може да замръзне в продължителен, спорадичен конфликт, който може да продължи години или дори десетилетия“, твърдят експерти в доклада.

Според прогнозите им Руската федерация, дори и под санкции, ще продължи да печели от износа на енергийни ресурси и суровини. Печалбите на Москва може дори да се увеличат, ако конфликтът в Близкия Изток се разшири.

Подкрепата за Украйна в Европейския съюз може да намалее поради разпространението на "проруски или неутрални настроения“, а в САЩ поради вътрешен натиск, други международни приоритети или промяна във властта в Белия дом.

Спечелването на подкрепата на страните от "глобалния свят“ може да стане по-трудно поради новия близкоизточен конфликт.

По-рано през деня Bloomberg съобщи, че Белият дом настоява Украйна да промени стратегията си от настъпателна към отбранителна. "Зеленски разбира защо това има смисъл, въпреки че не би искал да говори за това публично“, подчерта агенцията.