Командирът на Черноморския флот на Руската федерация, за когото Украйна твърди, че е елиминирала при ударите в Севастопол, се появи на среща, председателствана от министъра на отбраната на страната Сергей Шойгу. Но представените от Кремъл доказателства за това, че адмирал Виктор Соколов е жив, са неубедителни, коментира експертът по отбрана и сигурност професор Майкъл Кларк пред британския телевизионен канал Sky News.

"Видяхме видеото, то не е много ясно и "прескача“ доста. Намерихме на записа човека, който най-много прилича на Соколов и може да е той, но не е напълно ясно. Може да е Соколов, гледайки предишни негови снимки. От друга страна, все още няма доказателство, че това видео е наистина автентично.  Има много доказателства, че Соколов е бил в сградата, ударена в петък от няколко ракети Storm Shadow. Възможно е обаче Соколов да е жив. Но мисля, че руснаците ще трябва да представят по-убедителни доказателства от тези, ако искат да бъдат взети на сериозно по този конкретен въпрос“, коментира професорът.

"И е странно, че продуцирането на доста неясен видеоклип и твърдението, че той е "тук някъде“ и оставянето на новинарски организации като нас да се опитат да разберат кой точно е Соколов вероятно не е посланието, което руснаците се опитват да изпратят“, допълва Кларк.

В края на миналата седмица Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) нанесоха удари срещу щаба на руския Черноморски флот в Севастопол. В резултат на атаката бе съобщено за 34 загинали служители, сред които и командирът на флота Виктор Соколов.

Кремъл заяви, че "няма информация от Министерството на отбраната“ за ликвидирането на Соколов, след което пусна запис от съвещание на министъра на отбраната, на което се твърди, че е присъствал и адмиралът.