В последните дни на президентството на Доналд Тръмп са изчезнали близо 3000 страници със строго секретни материали, свързани с разследването на руската намеса в изборите, както и с връзките между Москва и Доналд Тръмп, съобщиха CNN и New York Times.

CNN съобщи, че изчезването е предизвикало тревога в американската разузнавателна общност, защото "някои от най-строго пазените тайни на националната сигурност на САЩ и техните съюзници може да бъдат разкрити".

Вестник Times посочва, че служителите по националната сигурност са "притеснени" от изчезването на папката Crossfire Hurricane, която е "името, дадено на разследването от ФБР".

Въпросът е бил толкова тревожен, че комисията по разузнаване на Сената е била информирана, допълва Times.

Сега, когато е фаворит за президентската номинация на републиканците, Тръмп е изправен пред 91 наказателни обвинения, произтичащи от поведението му, откакто влезе в политиката през 2015 г. Четиридесет от обвиненията, повдигнати от специалния прокурор Джак Смит, се отнасят до запазването на класифицирана информация след напускането на президентския пост, допълва The Guardian.

През август 2022 г. агенти на ФБР претърсиха дома на Тръмп във Флорида. Те не са намерили материали, свързани с разследването за тези документи, твърди  Times.

Разследването на руската намеса в изборите през 2016 г., спечелени от Тръмп, приключи през април 2019 г. По това време в доклада на специалния съветник Робърт Мюлер бяха изложени доказателства за руска намеса и връзки между Тръмп и Москва, както и за случаите, в които Тръмп може да се е опитал да възпрепятства правосъдието.

Но Мюлер не е установил заговор между Тръмп и Русия. Подпомогнат от втория си главен адвокат Уилям Бар, Тръмп поиска да бъде оправдан.

На 15 декември се появяват съобщения за новата липсваща папка и според Times тя е съдържала 2700 страници - "съвкупност от материали, свързани с произхода и ранните етапи на руското разследване, които са били събрани от служители на администрацията на Тръмп".

Тази "смесица", според вестника, "включва копия от провалени заявления на ФБР за издаване на заповеди за наблюдение от национална сигурност, за подслушване на бивш съветник от кампанията на Тръмп, както и текстови съобщения между двама служители на ФБР, изразяващи неприязън към Тръмп".

Вестникът заявява, че "съдържанието" на част от материалите не е било особено чувствително и те са били публикувани онлайн с редакции от ФБР. Официалните опасения са съсредоточени върху това, което папката може да разкрие за източниците и методите.  Онлайн версията на папката наброява 585 страници - с над 2000 по-малко от липсващата папка.

"Наред с други неясни детайли", пише вестникът, "не е известно колко копия са били направени в Белия дом и откъде правителството знае, че единият комплект от тях липсва."

CNN заяви, че "множество копия" на папката са били създадени в последните часове на управлението на Тръмп, "с планове да бъдат разпространени".