Руснаците са натрупали решаващо количество техника и хора в района на град Угледар (Донецка област), така че украинците трябва да бъдат подготвени за изтегляне от града.

Това заяви представителят на Украинска доброволческа армия (УДА) "Юг“ Сергей Братчук в ефира на "Ранок.LIVE". По думите му "трябва да сме подготвени за загубата на Угледар“. Братчук отбеляза, че днес украинските сили изпълняват две задачи в тази война: първата е максималното "източване“ на ресурсите на противника и втората, най-важната, е запазването на живота на нашите войници.

"В Угледар руснаците използваха принципа на изгорената земя. Щурмовите групи на противника вече навлизат в пълни руини и се опитват да се закрепят там. ФАБ помагат на противника днес и ние отбелязваме това. Второ, противникът атакува от поне три направления. Днес те използват флангови атаки и в този участък на фронта противникът е натрупал решаващо количество личен състав и техника за този момент от битката“, заяви Братчук.

Според него украинската техника и бойци са "технологично“ по-добри, но нямат  количеството оръжия и боеприпаси, които да им позволят да устоят на тази армада на руснаците:

"Следователно, ако говорим за отстъпление на съответните позиции, тогава смятам, че това ще бъде абсолютно вярно. Ние все пак трябва да се подготвим за стратегическа настъпателна операция, каквато със сигурност ще има“.

Според него руснаците използват всичко максимално, за да постигнат целта.

"Говорим и за авиационния компонент, защото това наистина проправя пътя за вражеската пехота. И за да се спасят хората, ще бъде необходимо да се оттеглим. Временната загуба на територия няма да компенсира, ако издържим до последния боец, нашите момчета, техните животи. Следователно, ако се вземе такова решение, като се вземе предвид ситуацията, тогава трябва да благодарим на 72-ра бригада Черни запорожци за това, че громиха врага 2,5 години там. Трябва да изхождаме от реалностите, които съществуват“, заяви Братчук.