В кулоарите на форум на НАТО, който се провежда в шведската столица Стокхолм, украинският министър на стратегическите индустрии Александър Камишин обяви, че производството на дронове в страната ще наране рязко до края на годината, съобщава германският вестник Die Zeit.

"Това е областта, която расте дори по-бързо от боеприпасите за нас“, увери министърът. Повечето от безпилотните апарати вероятно не са големи бойни дронове, а по-скоро така наречените FPV дронове, които пилотът управлява от разстояние с помощта на VR очила.

Малките дронове се използват за коригиране на артилерийски атаки или за хвърляне на гранати над вражески позиции. В хода на войната те се превърнаха в едно от най-широко използваните оръжия и от двете страни.

Освен това Камишин допълни, че Украйна също е увеличила производството на артилерийски снаряди "много пъти" в сравнение с миналата година. "Поради много високото потребление все още сме зависими от доставки от чужбина“, припомни той.

Украйна и Русия в момента използват около 10 000 артилерийски снаряда на ден, като броят за Русия се смята за малко по-висока. В сравнение с предходната година паритетът е почти постигнат: миналото лято потреблението на Украйна бе няколко хиляди изстрела на ден, а това на Русия - повече от 50 000.