До края на годината Русия може да увеличи числеността на авиацията до 8 дивизии, предупреждава главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валери Залужни в статия за британското списание The Economist.

По думите му от началото на войната Руската федерация е загубила количество самолети, което приблизително съответства на броя на самолетите на една въздушна армия, а вертолетите - приблизително 13 полка (бригади) армейска авиация. Загубите сред системите за ПВО надхвърлят 550 единици.

"Въпреки подобни загуби днес врагът продължава да поддържа значително превъзходство във въздуха, което усложнява настъплението на нашите войски и е един от ключовите фактори, които трансформират характера на военните действия в позиционна форма“, отбеляза Залужни.

Главнокомандващият ВСУ смята, че Русия може да увеличи числеността на авиацията. Но според него, въпреки преобладаващия брой самолети и хеликоптери, руснаците не се чувстват спокойни в небето на Украйна.

"Според различни оценки до края на 2023 г. противникът може да увеличи числеността на авиацията до 8 смесени въздушни дивизии, така че на това обстоятелство трябва да се обърне специално внимание. Но въпреки значителното количествено и качествено предимство на противника в авиацията и системите за противовъздушна отбрана, той не може да го превърне в пълно въздушно господство благодарение на успешната работа на нашите подразделения на войските за ПВО, които постоянно увеличават броя на поразените средства за въздушно нападение“, обясни той.

Залужни добави, че сега руснаците се съсредоточават върху безпилотните самолети, които са поели значителна част от задачите на авиацията, по-специално за разузнаване и въздушни удари.