До края на годината германският отбранителен концерн Rheinmetall ще достави на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) разузнавателен дрон LUNA NG, съобщава вестник BILD am Sonntag.

В комплекта на безпилотния летателен апарат влизат още наземна контролна станция с няколко дрона и стартов катапулт. LUNA NG е изцяло нова дрон система, която превъзхожда предишния модел по всички ключови характеристики. Освен че се използват като система за разузнаване, БпЛА от този тип могат също да осигурят LTE мрежа, да прихващат или заглушават комуникации. Обозначението NG означава "Ново поколение“, поясняват от редакцията.

Други модели дронове вече бяха доставени в Украйна от складовете на Бундесвера, припомня вестникът.

LUNA NG е модернизирана версия на дрона Luna X-2000, който е на въоръжение в Бундесвера от началото на 2000-те години. Това е лек разузнавателен дрон, способен да извършва непрекъснат полет в продължение на 12 часа на разстояние над 100 километра. Изстрелването се извършва от катапулт.

Rheinmetall очаква двуцифрен ръст на оборота през следващите години. По данни на националния ежедневник Die Welt през миналата година групата е получила 18% повече поръчки, отколкото през 2021 година. През юни генералният директор на компанията Армин Папергер заяви пред телевизионния канал ZDF, че компанията очаква да получи поръчки за рекордните 15-20 милиарда евро тази година.