До 500 чуждестранни граждани може да бъдат освободени от Ивицата Газа в резултат на преговорите, които се водят с посредничеството на Катар, предава американският телевизионен канал CNN, като се позовава на източници, запознати с дискусиите.

Съгласно разпространената информация, между 450 и 500 чужденци се очаква да напуснат Газа пред ГКПП "Рафа“ с Египет. Не е зададена времева линия кога ще започне придвижването им.

Източници казаха на CNN разкриват, че Катар е посредничил в сделка между Израел, ХАМАС и Египет в координация със САЩ за освобождаване на чужди граждани и тежко ранени цивилни.

Това споразумение е отделно от всякакви преговори за освобождаването на държавните от ХАМАС заложници, поясни източник на медията.

CNN съобщи по-рано, че 81 ранени палестинци също ще пристигнат на ГКПП "Рафа“ в сряда сутринта, както и стотици чужди граждани. Министърът на външните работи на Обединеното кралство Джеймс Клевърли обяви, че "Рафа“ между Газа и Египет "вероятно ще бъде отворен днес за първата група чуждестранни граждани“.

"Екипите на Обединеното кралство са готови да помогнат на британските граждани веднага щом успеят да напуснат“, написа той в социалната мрежа Х.

Във вторник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че приблизително 400 американци и членове на техните семейства - общо около 1000 души - са блокирани в Ивицата Газа и искат да напуснат на фона на дипломатически усилия да им се помогне.

Блинкен е разговарял с катарския си колега в понеделник относно оказването на натиск върху ХАМАС да позволи на американци и други чуждестранни граждани да напуснат, според говорител на Държавния департамент.