Иран е планирал голяма "терористична кампания“ срещу Израел, съобщава Reuters, като се позовава на пожелало анонимност официално лице от еврейската държава.

Пред агенцията събеседникът обясни мотивите за ударите срещу групировката "Хизбула“ и елиминирането на лидера й Хасан Насрала по следния начин:

·       Краткосрочната цел е да се избегне наземна офанзива в Ливан;

·       Дългосрочната - да се осуети "широкомащабният терористичен план на Иран“, в който Насрала изигра ключова роля

Според източника Иран е планирал да обгради Израел с терористични организации и с тяхна помощ да унищожи еврейската държава. Съвместната им атака е била планирана за 2040 година, но лидерът на ХАМАС Яхя Синвар е решил да атакува много по-рано, на 7 октомври 2023 година. Останалите групировки, включително "Хизбула“, все още не са били готови. Въпреки това Израел не е започнал тотална война с организацията, за да избегне пряка конфронтация с Иран, а се е ограничил до елиминирането на Насрала. Според израелците това трябва да "счупи ядрото“ на терористичната групировка.

"За някои хора просто няма заместител. И тук имаме един от тези случаи, няма съмнение в това“, допълни източникът.

Според Израелските отбранителни сили цялото ръководство на "Хизбула“ е било ликвидирано при атаки през последната седмица. Израел се надява, че смъртта на Насрала и други командири ще принуди "Хизбула“ да спре обстрела на израелските територии, който продължава вече почти година. Запитан за прекратяването на огъня, служителят отговори: "Определено сме по-близо [до него] от преди“.