Курилските острови са руска територия и Москва "изобщо не я интересуват“ чувствата на японците към тях. Това заяви на своята страница в социалната мрежа ВКонтакте заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската Федерация Дмитрий Медведев, като посъветва "самураите“ да си направят сепуко. Коментарът му е отговор на израженото желание от японския премиер Фумио Кишида за сключване на мирен договор с Русия.

"Изобщо не ни интересуват "чувствата на японския народ“ по отношение на така наречените Северни територии. Това не са "спорни територии“, това е Русия. А онези самураи, които са особено тъжни, могат да умрат по традиционния японски начин. Направете си сепуку“, написа политикът.

Той добави, че на Курилските острови ще бъдат поставени "нови оръжия“. Като цяло, според Медведев, Курилските острови ще се развиват активно.

Медведев също обвини японците, че "страстно целуват американците“, забравяйки за бомбардировките над Хирошима и Нагасаки.

Политикът подчерта, че руската конституция завинаги е затворила "териториалния въпрос“ около Курилските острови. През 2020 г. Русия прие поправки в Основния закон, които по-специално забраняват действия за "отчуждаване“ на част от руска територия или призиви към такива действия. През същата година на централния площад на Южно-Курилск тържествено е поставена паметна плоча с гравирана тази поправка.