Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев коментира в Telegram канала си информацията за ареста на полски гражданин, предложил на спецслужбите на Москва съдействие за организирането на покушение срещу президента на Украйна Володимир Зеленски, като изрази увереност, че Западът вече е взел решение "да го ликвидира“.

"Покушение срещу главния бандеровец в Полша? Но това наистина е сериозно. Наркоклоунът има повод за сериозна тревога. Вероятно това може да е първото доказателство, че Западът е решил да го ликвидира“, написа Медведев в канала си.

В четвъртък украинските служители на реда, в сътрудничество с правоприлагащите органи на Варшава, задържаха гражданин на Полша, предложил на разузнавателните служби на Руската федерация съдействие за организирането на покушение срещу Зеленски.

Според разследването заподозреният Павел К. по своя инициатива е установил контакт с представители на командването на Въоръжените сили на Русия и ги е информирал за готовността си да работи в полза на военното разузнаване на Москва.

Неговите задачи са включвали събиране и предаване на информация на Москва за сигурността на летище Жешов-Ясионка на полска територия. Всичките му действия са били с цел да помогне на руските разузнавателни служби да планират възможно покушение срещу украинския президент Володимир Зеленски по време на посещение в Полша.