Изследователи от университета Карлтън (Канада) предупреждават, че дистанционната работа може да доведе до "домашна треска“. Симптомите й включват раздразнителност, безпокойство и самота. Проучването е публикувано в списанието Environmental Science and Engineering book series (ESE).

Авторите са интервюирали 14 души, които са работили дистанционно от вкъщи. В хода на изследването учените успяват да установят положителните и отрицателните последици от този формат на работа. Той се свързва с по-висока производителност и по-малко пътуване до работното място, подобрено цялостно качество на живот и по-здравословна диета.

Въпреки това, наред с всички тези предимства, са идентифицирани някои недостатъци. И така, един от тях е изолацията, намаленото социално взаимодействие и физическата активност. Стоенето вкъщи за дълги периоди от време може да предизвика усещане за "домашна треска“, чиито симптоми включват раздразнителност, тревожност и самота.

Според учените, за да се избегнат подобни проблеми в дългосрочен план, хората трябва да поддържат социални контакти и физическа активност.