Директорът на "Сикрет сървис“ Кимбърли Чийтъл ще се яви пред Комисията по надзора на Камарата на представителите на САЩ – сама и с призовка, за да отговори на въпроса как се стигна до най-големия провал на агенцията от четири десетилетия насам, съобщава американският телевизионен канал CNN.

В дните след покушението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, Чийтъл не е давала пресконференции и направи много сдържани изявления. Изслушването в понеделник ще отбележи първата възможност за продължително разглеждане на пропуските в сигурността на митинга на Тръмп на 13 юли.

"Тържествената мисия на Тайните служби е да защитава лидерите на нашата нация. На 13 юли се провалихме“, ще бъдат думите, с които директорът на агенцията ще се обърне към законодателите, според предварителни бележки, представени пред CNN. "Като директор на Тайните служби на САЩ поемам пълната отговорност за всеки пропуск в сигурността“, ще допълни тя.

Агенцията, както се очаква да каже Чийтъл, "трябва да научи какво се е случило и аз ще преместя небето и земята, за да гарантирам, че инцидент като 13 юли няма да се повтори. Не спирам да мисля за това какво трябваше да направим по различен начин“.

Председателят на надзорния орган на Камарата на представителите Джеймс Комър обеща  изслушването да бъде "широко и подробно“.