Директорът на израелската разузнавателна служба Мосад Дейвид Барнеа е изпратен в Европа, където ще преговаря с представители на Катар за ново споразумение за освобождаване на заложници, държани от ХАМАС. Това съобщи The Times of Israel.

The Jerusalem Post съобщи, че Барнеа ще се срещне с министър-председателя на Катар Мохамед бин Абдул Рахман Ал Тани. Както отбелязва изданието, това ще бъде първата среща на висши израелски и катарски служители след края на едноседмичното прекратяване на огъня поради нарушаване на условията на примирието от страна на ХАМАС.

По-рано тази седмица израелското държавно радио Kan, позовавайки се на висши служители опроверга съобщенията, че израелска и катарска делегации са обсъждали в една от европейските столици ново споразумение за освобождаване на заложници, държани от ХАМАС в Ивицата Газа. Преди това израелският портал Walla съобщи, позовавайки се на информиран източник, че катарски и египетски посредници са се свързали с Израел миналата седмица и са попитали дали израелската страна е готова да възобнови преговорите за евентуално ново споразумение за освобождаване на заложници.

Бившият военен министър Бени Ганц се е застъпвил инициативата за нова сделка да дойде от Тел Авив. В същото време израелският премиер Бенямин Нетаняху и настоящият министър на отбраната на страната Йоав Галант смятат за необходимо да продължат да оказват военен натиск и да изчакат съответния сигнал от ХАМАС, че е заинтересован от нова сделка, пише израелският Channel 13.

На 15 декември кабинетът на израелския министър-председател информира, че Барнеа е обсъдил ситуацията със заложниците в Ивицата Газа с асистента по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан по време срещата им в Тел Авив.