Ръководителят на британската служба за външно разузнаване MI6 призова в сряда руснаците, ужасени от войната в Украйна, да "подадат ръка“ на неговата служба и да сложат край на кръвопролитията, пише Reuters.

Във втората си реч, откакто стана директор на Сикрет интелиджънс сървис през 2020 г., Ричард Муур заяви, че смята, че има малко изгледи Русия да си върне инерцията в Украйна.

Изнасяйки речта си в британското посолство в Прага, той оприличи настоящата ситуация в Украйна на Пражката пролет през 1968 г., когато Съветският съюз отмени либерализиращите реформи.

"Докато стават свидетели на продажността, вътрешните борби и тоталната некомпетентност на своите лидери - човешкият фактор в най-лошата му форма - много руснаци се борят със същите дилеми като техните предшественици през 1968 г.", казва Муур.

"Приканвам ги да направят това, което други направиха през последните 18 месеца, и да се присъединят към нас. Нашата врата е винаги отворена... Техните тайни ще бъдат в безопасност при нас и заедно ще работим, за да сложим край на кръвопролитията“, заяви той.

Муур описа решението на Иран да достави на Москва безпилотни самолети камикадзе  за конфликта в Украйна като "безсъвестно“ и то провокира вътрешни раздори на най-високото ниво на режима в Техеран.

Муур предупреди, че Китай и Русия се надпреварват да овладеят технологии като изкуствен интелект (AI) и квантови изчисления.

Той се върна към темата, като каза, че AI ще допълни работата на разузнавателните агенции, а не ще замени хората, които могат да разкрият тайни извън обсега на технологиите.

"Уникалните характеристики на човешките агенти на точните места ще станат още по-значими“, подчерта той.

"Човешкият интелект в епохата на изкуствения интелект все повече ще се определя като онези неща, които машините не могат да правят, въпреки че трябва да очакваме границата на способностите на машините да напредва със стряскаща скорост“.