Директорът на американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) Уилям Бърнс, който пристигна в четвъртък в Прищина, беше забелязан тази сутрин на входа на сградата на правителството на Косово, където трябваше да се срещне с премиера Албин Курти.

Телевизия Т7 излъчи кадри как Бърнс, придружен от американския посланик в Косово Джефри Ховениер, влиза в правителствената сграда.

Срещата с Курти не е официално потвърдена. Говорителят на правителството Перпарим Криезиу не отговори на въпросите на журналистите дали ще има среща с косовския премиер, който снощи се завърна от Чикаго, където присъства на конгреса на американската Демократическа партия.

Бърнс се срещна вчера в Прищина с президента на Косово Вьоса Османи, а по-късно посети Косовската разузнавателна агенция (AKI) и се срещна с нейния директор Петрит Аджети.

Визитата на директора на ЦРУ в Косово идва след престоя му в Босна и Херцеговина и Сърбия.

В БиХ на 20 август Бърнс се срещна с колегите си от разузнавателния сектор, с членове на президентството на тази страна и с министъра на външните работи на БиХ.

Както заяви представител на правителството на САЩ, който пожела да остане анонимен, пред Радио "Свободна Европа“, причината за посещението в Сараево е, наред с други неща, обезпокоителната сепаратистка реторика и действията на проруския президент на автономната област Република Сръбска, Милорад Додик и правителството на тази област.

На 21 август той замина за Белград, но това посещение не беше нито потвърдено, нито отречено от официални лица в Сърбия и САЩ.

Посещението на Бърнс в региона идва в момент, когато американският посланик в Косово Джефри Ховениер заяви, че страната му е предизвикана по много начини от правителството на Косово, ръководено от Албин Курти.

САЩ и други страни от международната общност критикуваха някои решения и действия, предприети наскоро от правителството на Курти, които се считат за "едностранни“ и "некоординирани“.

Държавният департамент на САЩ поиска от правителството на Курти да се върне към "конструктивен и близък ангажимент“ с Вашингтон, Европейския съюз и НАТО, докато Вашингтон също настоява косовските институции да не отварят моста на река Ибър.