Директорът на ЦРУ на САЩ Уилям Бърнс е заявил, че недоволството на Русия от войната в Украйна е възможност, която се среща веднъж на поколение, за вербуване на шпиони и че неговата агенция не оставя такъв шанс да отиде на вятъра, цитира  Reuters.

"Недоволството от войната ще продължи да разяжда руското ръководство под постоянната диета на държавната пропаганда и практикуваните репресии“, е заявил Бърнс, бивш посланик на САЩ в Москва, в лекция пред британската фондация "Дичли“ в Оксфордшър, Англия.

"Това недоволство създава уникална възможност за нас в ЦРУ, в основата ни е човешка разузнавателна служба. Ние няма да я оставим да бъде пропиляна.“

Уилям Бърнс е допълнил, че въоръженият бунт на основателя на наемниците Евгений Пригожин е показал разяждащия ефект върху Русия от войната на президента Владимир Путин в Украйна.

"Поразително е, че Пригожин предшества действията си с остро обвинение срещу лъжливата обосновка на Кремъл за нахлуването в Украйна и за ръководенето на войната от руското военно ръководство“, е подчертал Бърнс.

"Въздействието на тези думи и тези действия ще се проявява известно време – ярко напомняне за разяждащия ефект на войната на Путин върху собственото му общество и собствения му режим.“

Бърнс е определил бунта като "въоръжено предизвикателство към руската държава", но е заявил, че това е "вътрешна руска работа, в която Съединените щати са нямали и няма да имат участие".