Ръководителите на ЦРУ и британската разузнавателна служба МИ-6 обявиха, че противопоставянето на Русия и "задържането на курса“ по отношение на Украйна сега е по-важно от всякога.

Статияta на директора на ЦРУ Уилям Бърнс и колегата му от МИ-6 Ричард Мур във Financial Times стана първият случай в историята на съвместно авторство на ръководителите на тези служби. Те отбелязаха, че и двете служби, които ръководят, "застават заедно срещу Русия и агресивната война на Путин срещу Украйна“.

"Запазването на курса (към Украйна) е по-важно от всякога, Путин няма да успее да унищожи суверенитета и независимостта на Украйна“, увериха те, добавяйки, че техните служби ще продължат да помагат на украинското разузнаване.

Бърнс и Мур също определиха настъплението на украинските въоръжени сили в Курска област "значително постижение“ и призоваха съюзниците на Киев да не се поддават на заплахите за ескалация, идващи от Руската федерация.

Директорът на ЦРУ Бърнс смята, че Курската операция на въоръжените сили на Украйна е разкрила уязвимите места в руската армия. Той подчерта необходимостта да се "помни“ рискът от ескалация, като същевременно призова "да не се страхуваме“ от руското "дрънкане на оръжие“.

В статията те също обърнаха внимание на "кампанията от провокации“ на Русия в Европа и "циничното използване на технологии за разпространение на лъжи и дезинформация“, за да вбият клин между европейските страни. Мур отбеляза, че руските шпиони работят все по-отчаяно и безразсъдно. "Руското разузнаване малко е полудяло“, казва той.

Освен това Бърнс отбеляза, че отбранителното сътрудничество между Руската федерация и Китай, Иран и Северна Корея застрашава не само Украйна, но и западните съюзници в Близкия Изток.