Президентът на САЩ Джо Байдън е получил категорични предупреждения от американски дипломати в арабския свят, че силната й подкрепа за разрушителната и смъртоносна военна кампания на Израел в Газа "губи арабската общественост за едно поколение“, според дипломатическа телеграма, получена от CNN.

В съобщението се подчертава дълбоката загриженост сред американските официални лица относно нарастващия гняв срещу Съединените щати, който избухна скоро след като Израел започна операциите си срещу ХАМАС след атаките на въоръжените групировки в Израел на 7 октомври, оставили над 1400 жертви на израелци.

"Губим тежко на информационното бойно поле“, гласи телеграма от сряда от посолството на САЩ в Оман, цитираща разговори с "широк кръг от доверени и трезво мислещи контакти“.

Силната подкрепа на САЩ за действията на Израел се разглежда, предупреждава кабелът, "като материална и морална вина за това, което те смятат за възможни военни престъпления“.

Грамотата от посолството е написана от втория най-висок служител на САЩ в Маскат и изпратена, наред с други, до Съвета за национална сигурност на Белия дом, ЦРУ и ФБР. Въпреки че е само една телеграма от регионално посолство, това предоставя лична моментна картина на алармата за нарастващата антиамериканска вълна, обхващаща Близкия изток, отбелязва телевизионният канал.

Друга телеграма, получена от CNN от американското посолство в Кайро, предава обратно във Вашингтон коментара в държавен египетски вестник, че "жестокостта и пренебрежението на президента Байдън към палестинците надминава всички предишни американски президенти“.