На 12 ден от войната украинските ВВС са почти унищожени. Това каза военният експерт Димитър Ставрев, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Той посочи, че основната цел на руската армия e напълно унищожаване на военната инфраструктура на Украйна.

"С последните загуби от уикенда, когато бяха свалени пет Су-27, на практика 99% от авиацията на Украйна е унищожена. Предполагам, че такъв е процентът на унищожените зенитно-ракетни комплекси“.

Експертът по сигурност и отбрана отбеляза, че батальонът "Азов“, който е създаден като доброволно формирование, но в последствие придададен към новосъздадената национална гвардия, за да бъде контролиран, е по-добре подготвен от редовната армия на Украйна.

"Проблемът на Въоръжените сили на Украйна е, че след 2014 г. се появиха страшно много т.нар. националистически батальони, които в един момент се оказа, излязоха извън тотален контрол на държавата. И за да могат по някакъв начин да бъдат контролирани, те бяха част от новосъздадената Национална гвардия на Украйна. Но въпреки това, конфликтът между нормалните въоръжени сили, Въоръжените сили на Украйна, и тези националистически батальони съществува. Един случай от Мариупол – поради несъгласуваност между двете страни от украинска страна командващият на западния сектор на Украинската армия, който е базиран в Мариупол, е ранен, той се опитва да напусне града. Националистическият батальон решава, че той бяга от града, раняват го тежко и той е евакуиран с вертолет, в резултат на което Въоръжените сили на Украйна извършват ракетен удар по щаба на батальон "Азов“. Така че виждате какво е нивото на взаимодействие и координация между тези две части на Украинската армия“, каза още експертът.

Димитър Ставрев посочи, че действията на руската армия са насочени към блокиране на основните градове, унищожаване на армейската инфраструктура и пълен контрол над ядрените централи, допълни военният експерт.

Евелина БРАНИМИРОВА