Получилият по-рано през деня мандат за съставяне на новото правителство в Скопие Димитър Ковачевски увери, че ще работи за възстановяване на доверието на гражданите в политиката и институциите, пише електронното издание на македонския вестник "Слободен печат“.

"Това изисква ефективно, честно и отговорно управление, което ще бъде характеристика на екипа, който ще сформирам като министър-председател. Моят личен ангажимент е да върна доверието на гражданите в политиката и институциите. Всички трябва да работим заедно за независими институции и справедливо общество, ако искаме тези, на които служим, да ни се доверяват“, каза Ковачевски.

"От днес започвам да формирам нов екип от хора, които трябва да отговорят на сериозните предизвикателства, които ни очакват от началото на следващата година. Новото правителство ще има ясна цел – да осигури сигурност, по-добър живот и светло бъдеще на нашите граждани. Личният ми ангажимент е да върна доверието на гражданите в политиката и институциите“, каза лидерът на СДСМ и кандидат за премиер Димитър Ковачевски, след като президентът Стево Пендаровски му връчи мандата за съставяне на ново правителство.

Пендаровски каза, че дава мандата на Ковачевски в съответствие с чл.84, ал.1 от Конституцията и след уведомлението за предложението за премиер, внесено от СДСМ и подкрепено от коалицията, които заедно имат предвиденото в Основния закон мнозинство.

"За мен е голяма чест и отговорност - мандатът, даден от президента Пендаровски за съставяне на ново правителство. Живеем в бурни времена, времена на криза и несигурност. Изправени сме пред проблеми, които спъват напредъка на страната и постигането на стратегическите цели. Такива времена изискват стабилни, отговорни и смели хора, които да поемат отговорност, да се изправят и преодоляват всички препятствия, за да защитят и да се грижат за гражданите“, подчерта Ковачевски.

Той добави, че новото правителство ще се съсредоточи върху икономическото развитие на страната и финансовата подкрепа за семействата. Ковачевски бе категоричен, че не бива да бъдат допускани политически разделения и безкрайни спорове, които нанасят големи щети на разработването и реализирането на проекти и реформи, необходими за по-добър живот на всички. Кандидатът за министър-председател се обяви за преодоляване на различията и бързо обединяване в определянето на приоритети, за да продължи страната бързо напред.

Въпреки че официално Ковачевски заяви, че тепърва започва преговорите за състава на новото правителство, неофициално вицепремиерът по икономическите въпроси Фатмир Битичи ще запази поста си в новия правителствен кабинет. Очаква се министърът на правосъдието Боян Маричич да остане и в новото правителство, но като вицепремиер по европейската интеграция.

Според информацията Оливер Спасовски иска да продължи да управлява МВР, както и Люпчо Николовски, който от вицепремиер за борба с корупцията ще бъде назначен за такъв в областта на земеделието или отбраната. На разположение на Ковачевски е и министърът на транспорта Благой Бочварски . Саня Лукаревска се споменава като вицепремиер по борба с корупцията.

След получаване на мандата започва да тече конституционният срок от 20 дни, в който Ковачевски като нов министър-председател трябва да внесе в парламента новата правителствена програма и да обяви състава на новото правителство.

Номинираният за министър-председател вече обяви, че планира предложеният състав на правителството да бъде внесен на 11 януари, след което трябва да бъде насрочена сесията за гласуването на кабинета. Според съобщенията новото правителство трябва да бъде избрано до 18 януари.

Превод и редакция: Тереза Герова