Министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски приключи двудневното си работно посещение в Брюксел, съобщава скопската "ТВ 21“. В изявление пред медиите той подчерта, че лидерите на институциите на ЕС са единодушни в подкрепата си за провеждането на първата междуправителствена конференция със Северна Македония за незабавно отваряне на главите.

В изявлението Ковачевски подчертава, че бъдещето на Северна Македония е в европейското семейство и че това е бъдещето на най-високите демократични ценности, зелената програма, възобновяемите енергийни източници, дигитализацията и пътят, който създава предвидимост и пространство за развитие на младите хора. .

"Току-що завършихме последната от поредицата срещи тук в Брюксел, като част от работно посещение през последните два дни. Радвам се, че срещата с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен завърши нашия дневен ред. Получихме ясна подкрепа от Фон дер Лайен за нашия път към Европейския съюз. Тук, в Брюксел, информирах нашите партньори от Европейския съюз за напредъка, който постигнахме заедно с Република България в задълбочаването на добросъседското сътрудничество. Ангажиментът на двете страни за намиране на решения и засилване на диалога е ясен и приветстван“, каза Ковачевски.

Той допълни, че чрез разговори с нашите приятели Шарл Мишел в Европейския съвет и Роберта Мецола в Европейския парламент е потвърдена откритата подкрепа за провеждането на първата междуправителствена конференция.

"Всички тук са единодушни, че Северна Македония трябва незабавно да започне преговори за членство в ЕС.

Благодарни сме и за солидарността, проявена от Европейския съюз по време на цялата пандемия. Чрез кризите ние си показахме какво означава да си европеец и какво означава за Северна Македония да има подкрепа в най-трудните моменти.

Нашето бъдеще е европейско, демократично и модерно. Това е бъдещето, което се основава на зелената програма, на възобновяемите енергийни източници, на цифровизацията. Това е пътят, който създава предвидимост и пространство за развитие на нашите млади хора. В този контекст приветствахме Икономическия инвестиционен план за Западните Балкани като важна стъпка, която ще означава реализация на подобни стратегически проекти. Започнахме посещението със съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Заедно потвърдихме единството по въпросите, свързани с Украйна, и необходимостта от деескалация и разрешаване на въпросите с Русия чрез дипломация. Защото ние сме НАТО, а НАТО е за мир и диалог, за сигурност и безопасност. Завършваме работното посещение със срещи със скъпи приятели в Европейския съюз, домът, към който принадлежим. Връщаме се със силна подкрепа, която ни мотивира да засилим европеизацията у дома“, добави Ковачевски.

Превод и редакция: Иван Христов