Депутатът от фракцията на "Алтернатива за Германия“ (AзГ) Мартин Хес може да оглави комисията на Бундестага по вътрешни работи, която наблюдава работата на специалните служби на ФРГ, съобщава националният ежедневник Die Zeit.

50-годишният полицай от федералната провинция Баден-Вюртемберг е номиниран за поста от членове на неговата партия. Редакцията допълва, че инженер-икономистът Йорг Шнайдер ще стане председател на комисията по здравеопазване в Бундестага, а инженерът Дитмар Фридхоф ще оглави тази за икономическо сътрудничество и развитие. "Осъзнавам огромната отговорност, която поемам при встъпването в длъжност и ще върша [работата] честно, обективно и безпристрастно“, увери Хес. По този начин той отхвърли всякакви опасения относно целесъобразността на назначението му.

Възможното заемане на тези постове от членове на АзГ предизвика остри критики в Германия, включително от полицейския синдикат, членове на Християнсоциалния съюз (ХСС) и партията "Левица“. Подчертава се, че новата трипартийна коалиция във ФРГ от ГСДП, "Зелени“ и СвДП предадоха ключовата комисия в Бундестага в ръцете на дясната АзГ, самата която е под надзора на спецслужбите. Освен това вълна от недоволство беше предизвикана и от факта, че в условия на пандемия здравната комисия ще се оглавява от член на партия, която се противопоставя на задължителната ваксинация срещу коронавирус.

На 3 март Федералната служба за защита на конституцията на Федерална република Германия (контраразузнаване) съобщи, че подозира AзГ в десни екстремистки дейности, което й даде възможност да следи тайно членовете й. Основа за решението стана доклад на вътрешното контраразузнаване, който събира предполагаеми доказателства за нарушения от страна на AзГ на демократичния ред. Впоследствие административният съд в Кьолн постанови, че гореспоменатият отдел временно няма право да счита дейността на партията за свързана с десен екстремизъм и не може да шпионира нейните членове.

На изборите за Бундестаг на 26 септември социалдемократите (ГСПД) спечелиха с 25,7%, Съюзът (ХДС/ХСС) - 24,1%. Свободната демократическа партия събра 11,5% от гласовете, "Зелените“ - 14,8%, "Алтернатива за Германия“ - 10,3%. Благодарение на три директни мандата, "Левицата“ спечели и места в Бундестага с едва 4,9%.

Превод и редакция: Тереза Герова