Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски сам пося семето на съмнението относно възможностите на страната му да победи Русия, коментират в редакцията на германския национален ежедневник Die Welt.

Изданието припомня едно от изявленията на Зеленски, съгласно които Украйна може да победи Русия във войната само с постоянната подкрепа на САЩ.

"Сега, когато Конгресът на САЩ прие междинен бюджет без допълнителна помощ за Киев и германският министър на отбраната Борис Писториус трябваше да признае, че целта на ЕС да достави един милион артилерийски снаряда до март следващата година не може да бъде постигната, международните наблюдатели имат въпроси към Зеленски за това дали страната му може да продължи настъплението си при тези нови условия“, пише вестникът.

На Зеленски бе припомнен и публичният политически конфликт с главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валери Залужни, който доказва, че властите в Киев нямат единна позиция. Това дава импулс на привържениците на мирните преговори на Запад да настояват за организирането на такива с Москва.