Превземането на Угледар досега носи съмнителни ползи за Русия, като се има предвид цената, на която бе получен този град. Но падането му буди и въпроси относно стратегията на Украйна, пише германският национален ежедневник Die Welt.

Изданието отбелязва, че за две години и половина война руснаците са предприели няколко неуспешни опита да превземат Угледар с щурм, като са загубили няколко бригади и много техника. В крайна сметка трофеят на руснаците бе напълно разрушен град, в който останаха едва стотина от предвоенните 14 000 жители.

"Това вероятно не изглежда като освобождението, което Кремъл би искал да види в този случай“, пише авторът на публикацията.

От военна гледна точка постиженията на руснаците също не са толкова очевидни. Въпреки че градът предлага предимството на височината, тъй като се намира на хълм и също има многоетажни сгради, самите руснаци все пак ще трябва да атакуват. И те ще направят това в голата степ, която е по-на север. И тъй като времето се влоши, ще трябва да правят това в кал.

Угледар често се споменава като точка, от която Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) могат да пречат на руските комуникации между окупираните части на Донбас и Крим. Въпреки това, след неуспешната атака срещу Угледар през зимата на 2022/2023 година, Русия реши просто да прокара нова железопътна линия през Волноваха.:

В същото време Die Welt повдига въпроса колко неизбежна е била загубата на Угледар за Украйна. За операцията в Курска област Киев натрупа войски, които можеше да бъдат използвани за защита на Угледар.

"Планът Путин да бъде склонен да преговаря чрез окупиране на части от руска територия, изглежда, все още не работи. Оптимистите в Киев вероятно биха отговорили: "Крепостта Угледар“ изпълни целта си и струваше ресурси на руската армия за две години и половина. Сега те се надяват, че войските на Путин ще затънат в калта на украинските степи, предстои да се види дали са прави“, обобщава авторът.