Едно от основните европейски събития през изминалата седмица беше спорът в ЕС за бъдещето на миграционната политика на ЕС. Унгарският и полският премиер настояват за прекратяване на компромиса, постигнат от вътрешните министри преди три седмици. Засега преговорите в Брюксел са приключили без финално комюнике, пише Die Welt в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Драмата се разиграла малко преди вечеря в сряда. Дотогава всичко вървеше добре и държавните и правителствени ръководители на Европа бодро обработваха дневния ред на срещата. Украйна? Участниците в срещата не искат да предоставят гаранции за сигурност на страната и й обещават военна помощ в следвоенния период в случай на ново изостряне на отношенията с Русия. В същото време държавите от ЕС не се противопоставят на предоставянето на финансова подкрепа на Украйна за смекчаване на последиците от разрушаването на язовира на Каховската водноелектрическа централа.

Използване на замразени руски активи за финансиране на реконструкцията на Украйна? Идеята е добра, смятаха повечето водещи политици в ЕС в четвъртък, но всичко трябва да се провери от правна гледна точка, иначе се получава като покушение срещу чужда собственост. А какво да кажем за неотдавнашното разполагане на бойци на ЧВК Вагнер в Беларус? Няма място за паника, решиха участниците в срещата, но не трябва да се губи и бдителност. Като цяло изявления, предназначени да не казват нищо.

Тоест до 20 часа в бизнес център "Европа", седалището на Европейския съвет на Rue de la Loy в Брюксел, цареше пълно единодушие. Лидерите на страните от ЕС бяха на път да приключат последната си среща на върха преди лятната ваканция. Но тогава на сцената излязоха Виктор Орбан и Матеуш Моравецки, премиерите на Унгария и Полша.

Те изразиха желание да се изкажат по точка от дневния ред за миграцията. В резултат на техните изказвания цялата среща на върха засега е завършила с нищо. Европейският съвет също не успя да приеме на следващия ден, четвъртък, заключително комюнике, нещо, което никога не се е случвало на предишни срещи на върха. Около 2:30 сутринта на следващия ден държавните и правителствени ръководители напуснаха сградата "Европа“, качиха се в лимузините си и изчезнаха в дъждовната брюкселска нощ. Решено е преговорите да продължат в петък.

Орбан и Моравецки искат да блокират споразумението за миграцията

Много дипломати не искаха да поставят въпроса за миграцията на дневен ред, тъй като това гарантираше разногласия. Но те нямаха друг избор. Има нарастващ поток от хора от Африка към Европейския съюз, като много от тях умират по пътя. В средата на юни край бреговете на Гърция потъна ръждясала рибарска шхуна със стотици хора на борда. Затова политиците от ЕС бяха принудени да говорят отново в четвъртък за европейското миграционно законодателство.

Орбан и Моравецки се противопоставиха на тези пасажи в проекта на окончателното комюнике, които се занимават с миграцията. Но защо? Съответните параграфи в документа звучаха неясно ("Миграцията е европейско предизвикателство, което изисква европейски отговор“). Но източноевропейците просто не можеха да мълчат, тъй като темата за миграцията все пак беше засегната в документа. Но каква беше конкретната цел на нощния бунт на двамата източноевропейски лидери? Всичко е много просто: полякът и унгарецът искаха да блокират споразумението за миграцията, прието преди три седмици.

Факт е, че по време на среща в Люксембург на 10 юни министрите на вътрешните работи на ЕС се съгласиха значително да затегнат имиграционните закони. Преговорите продължиха 14 часа и на моменти изглеждаше, че няма да завършат с нищо. Но в крайна сметка с мнозинство министрите взеха следното решение: мигранти от държави, считани за безопасни за живеене, в бъдеще ще бъдат настанявани в строго охранявани институции. Там в рамките на дванадесет седмици ще се проверява дали имат шанс да получат убежище. Ако не, те ще бъдат върнати незабавно. Споразумението все още не е одобрено от Парламента на Европейския съюз (Европейския парламент).

Но в Люксембург бе взето друго решение. И именно него Орбан и Моравецки направиха тема на разговор в Брюксел. Плановете на вътрешните министри предвиждат засилване на солидарността с граничните държави, които са под особено напрежение, тоест със страните, по чиито брегове акостират кораби с бежанци. В бъдеще подкрепата на тези държави ще престане да бъде доброволна и ще стане задължителна. Мигрантите, които все пак са достигнали границата на европейските страни, ще трябва да бъдат разпределени в цяла Европа по определен ред. А страните, които няма да участват в това (здравейте Полша и Унгария), ще трябва да платят компенсации.

От това ще се възползва например Италия. В тази страна, по данни на ООН, тази година са регистрирани повече от 50 000 мигранти, пристигнали от Средиземно море. Повечето от тях са от Тунис и Египет. Те практически нямат изгледи да останат в Европа.

Естествено Полша и Унгария гласуваха в Люксембург против така наречения механизъм за солидарност. Но тъй като решението беше взето с мнозинство от други държави, те решиха да блокират споразумението сега на срещата на върха в Брюксел. Моравецки заяви в четвъртък, че страните от ЕС трябва да вземат решения само с единодушие относно миграционната политика, така че Люксембургското споразумение е нищожно. Орбан веднага го подкрепи. Но с изключение на Полша и Унгария, никой не споделя тази гледна точка. Всички договори на ЕС не предписват задължителен консенсус при вземането на решения.

Освен това Моравецки поиска всяко правителство да реши как да подкрепи страните с голям брой мигранти. А окончателното решение дали да приемат или не мигранти на национална територия трябва да бъде, според полския премиер, доброволно. Не трябва да има принуда, точно това предвижда споразумението на вътрешните министри от ЕС. Германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон прекараха часове през нощта в опити да убедят Орбан и Моравецки да променят мнението си, но безуспешно.

Липсата на заключително комюнике от срещата няма да окаже влияние върху споразумението от Люксембург. Но фактът, че ръководителите на европейските държави след многочасови преговори не успяха да се договорят за нищо, е тревожен политически сигнал. Той за пореден път показа, че европейската общност е напълно разделена по въпроса за миграцията. След дълги години на дебати, преговори и критики, Европа почти не е направила нито една крачка.

Бунтът не беше изненада

Работата по реформата на имиграционното законодателство започна след бежанската криза през 2015 и 2016 г. Тогава граничните държави на ЕС преживяха огромен приток на хора от Сирия, Афганистан и други страни. Стотици хиляди мигранти без документи успяха да преминат в други страни от ЕС. По принцип това не трябваше да се случва, тъй като в съответствие с така наречения Дъблински регламент мигрантите трябваше да бъдат регистрирани в страната от Европейския съюз, в която първоначално са попаднали.

Бунтът на Полша и Унгария в четвъртък не беше изненада. Още преди да замине за Брюксел Орбан заяви, че страната му няма да участва в планираното разпределение на бежанци в рамките на ЕС, нито ще изплаща обезщетения. Моравецки се изрази в същия дух. "Правителството на партията "Право и справедливост“, отсече той във Варшава, "категорично няма да се съгласи с експерименти и изнудване по отношение на допускането на нелегални мигранти“.