Недостигът на войници е екзистенциален проблем за Украйна. Армията трябва да мобилизира 200 000 души до края на годината, пише Die Welt.

Германската медия отбелязва, че страната е разширила мобилизацията, а военните извършват проверки по улиците. В градове като Киев някои мъже на възраст над 25 години, които въпреки указанията не са се включили във военния регистър и се страхуват от военна повинност, почти не излизат от къщи.

"За да компенсира загубите и да сформира нови бригади, Украйна се нуждае от поне 50 000 нови войници на тримесечие и общо 200 000 до края на тази година", отбелязва изданието.

Германската медия е научила от европейските кръгове по сигурността, че през последните месеци Украйна далеч не успява да постигне тези цифри.

Полковник Маркус Райзнер, началник на Института за подготовка на офицери към Терезианската военна академия във Виена, смята, че нуждата от нови войници е още по-голяма. От 2022 г. насам Украйна е загубила голяма част от бойния си опит, е обяснил той.

"Освен това много от останалите войници са в нестабилно физическо и психологическо състояние, тъй като армията почти не е в състояние да извършва ротации", е заявил той.

На фона на недостига на войници Украйна е започнала да набира затворници. Наборната служба се основава на нов закон, приет от украинския парламент през май. Според този закон затворниците могат да бъдат освободени предсрочно, за да се присъединят към украинските въоръжени сили по договор. Това се отнася например за осъдените за трафик на наркотици, насилствени престъпления и някои убийства. Затворници, осъдени за умишлено убийство на две или повече лица, сексуални престъпления или тежки корупционни престъпления, не могат да се включат в програмата.