Летните ваканции на европейските политици скоро ще приключат, пише Die Welt. И следващите месеци няма да са лесни. Остават 10 месеца до изборите за Европейски парламент и всеки се опитва да спечели точки преди гласуването. В същото време има редица от най-важните теми, които неизбежно ще станат обект на сериозни спорове и дискусии.

Първата тема е миграцията, продължава немското издание. В началото на юни вътрешните министри на страните членки на ЕС се споразумяха за основните положения на новата европейска миграционна политика. Сега евродепутатите искат да намерят окончателни компромисни решения до началото на 2024 г. И преговорите ще бъдат тежки. Много членове на Европейския парламент критикуват новите процедури за бързо депортиране на бежанци, които нямат перспектива за убежище. По-специално, те са недоволни от подобни на затвори миграционни центрове, в които се предлага хората да бъдат задържани, докато не бъде взето решение за предоставяне на статут на бежанец.

Берлин също настоява жените и децата да бъдат изключени от тази програма. Размерът на задължителните квоти за разпределение на бежанците, както и размерът на глобата за отказ от прием на мигранти, също ще предизвикат големи спорове. Като цяло тази тема има много голям потенциал да доведе до сериозна политическа криза в Европа.

Втората тема е енергийният обрат, пише Die Welt. Само след няколко седмици един от най-важните европейски закони за климата трябва да влезе в сила и така нареченият Frontier Carbon Adjustment Mechanism (CBAM) ще започне да работи. Говорим за един вид данък върху въглеродния диоксид. Ако в бъдеще европейска компания иска да внася стоки в ЕС от страна с много ниски стандарти за контрол на емисиите, тогава ще трябва да се плати допълнителен данък. Тарифите върху CO2 ще ударят силно европейската индустрия и ще раздуят бюрокрацията. Полша се противопоставя на подобна мярка, а икономисти предупреждават за възможни търговски войни с останалия свят. В крайна сметка други държави могат да възприемат IAMS като протекционистична мярка и на свой ред да наложат ограничения върху вноса. Тази тема е със среден конфликтен потенциал, отбелязва вестникът.

Третата тема е дългът. През следващите месеци ЕС ще проведе реформи в областта на уреждането на дълга. Мненията по този въпрос са много различни. Франция, Италия, Белгия, Испания и Европейската комисия смятат, че всяка страна трябва да има свой индивидуален план за изплащане на дълга. Друга група държави, водени от Германия, подкрепят единен общоевропейски подход. "Решителният двубой" между тях ще се проведе тази есен.

Друга важна подтема е бюджетът. На фона на военните действия в Украйна и високата инфлация бюджетът на ЕС, договорен за периода от 2021 г. до 2027 г., е на предела си. Във връзка с това Европейската комисия изисква увеличението му с 66 млрд евро. Много страни членки на съюза се противопоставят на това. Писнало им е непрекъснато да изпращат нови и нови пари в Брюксел. Потенциалът за конфликт е голям.

Четвъртата тема е нарастващата популярност на десните консервативни и десните популистки партии, продължава изданието. Тези политически асоциации се срещат все по-често в правителствата на страните от ЕС, а в Унгария, Полша, Чехия и Италия са представени дори на най-високо ниво на министър-председатели. Въпреки присъствието на десницата в Европейския съвет, там все още е възможно да се работи прагматично, но в Европейския парламент ситуацията изглежда съвсем друга. Колкото по-силно десницата укрепва позициите си там, толкова по-дълбоко е политическото разделение. Консерваторите, социалдемократите, либералите и зелените отказват да си сътрудничат с тях. Превърна се в нещо като културна война. Конфликтният потенциал на този проблем е много висок.

Е, последната тема е Украйна. Досега ЕС показа удивителна солидарност в подкрепа на Киев, а става дума за милиарди финансова помощ и икономически загуби поради антируските санкции. Но колкото по-дълго продължават битките, толкова по-нестабилна ще става тази подкрепа. 27-те страни членки на съюза имат много различни виждания за това кога Русия и Украйна трябва да започнат преговори и колко дълбока трябва да бъде европейската интеграция на Украйна в момента. Не са изключени спорове за размера на финансовата помощ, но конфликтният потенциал на тази тема не е голям, а по-скоро среден, заключава Die Welt.