Ударите дойдоха с интервал от няколко часа. В понеделник беше проведено проучване сред германските мениджъри по покупките, а във вторник сутринта сред ръководителите на компаниите. Същия ден беше публикувана и прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ). Всички стигнаха до едно и също заключение: Германия е в икономическа криза, пише Die Welt в материал, представен без редакторска намеса.

Нещата в германската икономика, особено в индустрията, продължават да западат, включително и в сравнение с други страни. Има много причини за това, някои вкоренени в самата Германия, други повлияни отвън. Но основното е, че няма прости чудотворни рецепти за бърза промяна на позицията. Следователно икономическата стагнация в Германия ще продължи известно време.

Особено впечатляващи са последните данни на МВФ. По отношение на глобалния растеж икономистите леко увеличиха числата: тази година те вече разчитат на 3,0%. Когато прогнозата беше последно актуализирана през април, те все още изхождаха от 2,8%.

А в някои страни МВФ дори очаква по-значително подобрение. Испания например може да разчита на икономически растеж от 2,5%, въпреки че по-рано прогнозираше 1,5%. В Обединеното кралство рецесията е напълно "отменена“: вместо минус 0,3%, таблицата на МВФ вече има плюс 0,4%. Съвсем друга е картината в Германия. Освен Саудитска Арабия, това е единствената голяма страна, за която експертите на МВФ понижиха прогнозата.

Според тях германската икономика ще се свие с 0,3% тази година. Още през април спадът беше прогнозиран на ниво от 0,1%. Напоследък има достатъчно данни и причини за понижаване на прогнозата. Вземете например индекса на мениджърите по покупките, публикуван в понеделник, съставен от Търговската банка на Хамбург. Мениджърите по покупките са онези служители на компании, които по правило първи реагират на промяна във финансовото състояние. Затова експертите охотно ги включват в изследванията си, когато става дума за бъдещото развитие на икономиката.

В момента общият индекс отчетливо падна под границата от 50 пункта, която се счита за праг за рецесия. Индексът за производствения сектор дори падна до 38,8 пункта - този показател беше по-нисък само през април 2020 г., в началото на пандемията, и през 2009 г., в пика на финансовата криза. Явно нещата са зле. Индексът на бизнес климата на Института за световна икономика, базиран на проучване сред ръководители на компании, също се понижи отново, този път до 88,5 пункта. Това ниво се наблюдава само по време на тежки рецесии.

"Германската икономика върви надолу“, казва Кристоф Суонке, пазарен анализатор в DZ Bank. Той цитира следните причини: "Пазарът на САЩ отслабва, нарастването на търсенето в Китай след края на анти-COVID политиката, на което се надяваха много, все още не се е случило. Икономиката на САЩ е негативно повлияна от увеличаването на основната лихва и все още висока инфлация“.

Всички тези фактори обаче засягат не само германската икономика. Те оказват негативно влияние и върху други страни. И те се справят по-добре с тези трудности. "В момента никоя друга страна не е под такъв натиск, както Германия“,  посочва Андреас Шойерле, икономист в Deka-Bank.

Според него основната причина се крие в структурата на германската икономика, която в много по-голяма степен от икономиките на други страни се основава на индустрията. Дълги години това беше предимство, особено във време, когато немските промишлени стоки бяха много търсени, преди всичко в Китай.

Но сега господството на индустрията се е превърнало в недостатък. "Военният конфликт в Украйна, високите цени на енергията и рестриктивната финансова политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) оказват натиск върху германската преработвателна индустрия“, казва Ипек Озкардеская, главен анализатор в Swissquote Bank. В същото време страда и личното потребление. "Частните домакинства са принудени да пестят пари поради увеличените разходи за живот", отбелязва Томас Гитцел, главен икономист във VP Bank. "А това от своя страна води до силен спад в оборота на дребно."

Въпреки това той все още се надява, че ситуацията ще се промени, ако темпът на инфлация падне и увеличението на заплатите през последните месеци ще повлияе положително на растежа на реалните доходи: "Това ще засили доверието на потребителите и поне ще внесе свеж вятър в разходите за потребление“.

Намаляването на данъците и специалната тарифа за електроенергия едва ли ще помогнат

Но други проблеми е малко вероятно да бъдат решени бързо. Цените на електроенергията ще останат високи, освен ако федералното правителство не се съгласи на държавно субсидирана специална тарифа за индустрията.

По отношение на финансирането също не трябва да се разчита на облекчения. Европейската централна банка вероятно ще продължи да се фокусира върху борбата с инфлацията. Още в четвъртък тя отново ще повиши основния процент. Дори и това да е последното й повишение, тя все пак ще остане висока още известно време.

И накрая, износът също е малко вероятно да бъде двигател на растежа. Слабата икономическа ситуация в Китай вероятно ще продължи известно време, докато в САЩ правителството сега реиндустриализира страната с помощта на гигантски субсидии.

Следователно германските фирми ще преместят производството си в САЩ, вместо да го разширяват в Германия. Нито краткосрочните данъчни облекчения, нито специалната цена на електроенергията за индустрията, нито амбициозните икономически и политически реформи в Германия могат да направят нещо срещу това, тъй като всичко това е нищо в сравнение с държавните субсидии в САЩ.

Клаус Баукнехт, главен икономист в IKB Deutsche Industriebank, е дори малко по-песимист от икономистите на МВФ, когато гледа на този "коктейл". Той предполага, че германският БВП ще спадне с 0,4% тази година.

Но дори през следващата година той прогнозира само слаб плюс от 0,8%. На повече не може да се разчита поради липсата на импулси за растеж от чужбина. "Освен това икономическият растеж е неблагоприятно повлиян от структурните промени в енергоемките отрасли и в автомобилната индустрия, насочени към адаптирането им към новите условия“, казва той.