Както следва от непубликувани планове на НАТО (документът е на разположение на редакцията), съюзниците, включително Германия, са длъжни да предоставят значително повече войски и оръжия за защита срещу Русия. Очаква се и предприемане на мерки в областта на ПВО, което ще изисква "значителни" финансови средства, пише Die Welt.

Във вторник в Брюксел се състоя предаването на правомощията от норвежеца Йенс Столтенберг на холандеца Марк Рюте. Новият генерален секретар на Алианса посочи две основни задачи за мандата си. Освен предоставянето на допълнителна подкрепа на Украйна, Рюте посочи, че отбраната на НАТО срещу Русия също ще бъде приоритет. И двете ще изискват големи разходи, така че най-важната теза в речта му бяха думите: "няма извинение“ за ситуацията, когато дори повече средства не се инвестират в закупуването на оръжия.

От 2022 г. насам НАТО смята Русия за най-значимата и непосредствена заплаха за сигурността на своите страни членки. През 2023 г. беше взето единодушно политическо решение, че НАТО трябва да има готовността, желанието и способността да защитава всеки сантиметър от съюзническа територия. През пролетта на 2024 г. съюзниците най-накрая получиха "всички минимални достатъчни способности“, критично необходими за постигането на тази цел. За това свидетелстват поверителни документи от Министерството на отбраната на Германия, с които разполага редакцията. Споменава се и колко, според командването на Алианса, е необходимо да се увеличи военният потенциал.

"Изискванията за минимални [военни] способности“, формулирани от двамата висши военни командири на Алианса, американския генерал Кристофър Каволи и френския адмирал Пиер Вандие, съдържат редица допълнителни изисквания към участващите страни. Ако през 2021 г. се смяташе, че 82 бойни бригади ще са достатъчни за НАТО, то в бъдеще тази цифра трябва да нарасне до 131. Това означава увеличение с 49 единици, броят на всяка от които в Бундесвера е около пет хиляди войници. За ръководство и подкрепа на тези войски броят на "бойните корпуси“ трябва да се увеличи от шест на 15, а щабовете на дивизии от 24 на 38.

Необходимо е също така да се предприемат мерки за оборудване по-специално на системи за противовъздушна отбрана, боеприпаси, далекобойни прецизни оръжия и осигуряване на логистика и транспорт. Броят на формированията за наземна противовъздушна отбрана трябва да се увеличи от 293 на 1467, тоест с 1174 единици, а също така става дума за системи за оръжие като Patriot, Iris T-SLM, Skyranger и системи за отбрана от близко и далечно разстояние. Броят на хеликоптерните единици също трябва да се увеличи - от 90 на 104.

Това са общи "рамкови“ изисквания за 32-те страни-членки на НАТО. Докато министрите на отбраната на Алианса се срещнат през октомври 2025 г., "минималните изисквания“ ще бъдат разпределени между съюзниците като задължителни цели за изграждане на капацитет. Както следва от документа на Министерството на отбраната, "размерът на отпуснатите средства зависи от относителното "богатство“ и населението на страната съюзник“. Последният път на Германия бяха разпределени "около 9,28% от общата численост на силите и средствата“. Съответно, според плана на Борис Писториус (ГСДП), Бундесверът ще трябва да предостави "пет до шест допълнителни бойни бригади“, както и персонала на "допълнителен боен корпус“ и един хеликоптерен. В момента в Бундесвера има осем бригади, деветата е в процес на формиране, а десетата се планира да бъде създадена до 2031 г.

"Постигането на целите на НАТО за изграждане на капацитет като национален приоритет“

Дори тези звена вече нямат финансиране, персонал и оборудване. Според документа е необходимо "значително допълнително финансиране“ за постигане на планираните нови цели за изграждане на капацитет. Докато текущият хоризонт на планиране на НАТО е от 2031 г. нататък, Алиансът призова за "придобивания, необходими за изграждането на най-спешно необходимите способности, за да започне възможно най-бързо“. Той прогнозира, че постигането на целите на НАТО "вероятно ще изисква съюзниците да инвестират значително повече от 2% от БВП в отбраната“.

Изоставянето на плановете е нежелателно, защото може да "навреди на приемането на процеса“ и "да саботира доверието в целия Алианс и преди всичко в неговото стратегическо командване“. Във всеки случай, текущите преговори са предназначени преди всичко да осигурят прозрачност и взаимен обмен на информация, като разпределението на задачите в крайна сметка ще се извършва отгоре надолу. В отговор на искането Министерството на отбраната заяви, че германското правителство счита "постигането на целите на НАТО за изграждане на капацитет за национален приоритет“ и "ще вземе специално предвид значителните нужди на Бундесвера от догонване“.