Лидерът на Християндемократическия съюз (ХДС) на Германия Фридрих Мерц смята, че Европа ще направи грешка, ако се опита да изключи Русия от международната платежна система SWIFT. Той изрази това мнение в интервю пред Die Welt.

"Ако изключим Русия от SWIFT, тогава има голяма опасност тази система да се срине и тогава може да се наложи да преминем към китайската платежна система. Правейки това, ще си нанесем сериозна вреда“, каза Мерц и добави че въпреки това възможността за изключване на Руската федерация от SWIFT "остава въпрос на обсъждане“ в Европа.

Мерц посочи, че ЕС "определено е направил грешка“, когато е сключил споразумение за асоцииране с Украйна. "Това доведе до противоречия относно съществуващите търговски споразумения с Русия“, каза той. "Като ЕС трябва да уважаваме факта, че страните, които например сключват споразумения за асоцииране или споразумения за зона за свободна търговия с Европейския съюз, могат едновременно да имат задължения към други икономически зони“, каза лидерът на ХДС.

Що се касае до перспективите за влизане на Украйна в НАТО, Мерц припомни, че "има решение на НАТО от 2008 г., според което Украйна няма да бъде приета до определен момент“. "Мисля, че тази позиция е правилна и днес. Но е немислимо да изпълним дългосрочното искане на Русия да изключим тази свобода на решение относно влизането на Украйна“, каза той.

Мерц също обвини канцлера Олаф Шолц в бавност на ситуацията около Украйна. Според него действията на правителствения глава във външната политика до голяма степен се движат от страх от представителите на собствената му Германската социалдемократическа партия.

Превод и редакция: Иван Христов