Европейският съюз обсъжда нови санкции срещу Русия, които предвиждат забрана за вноса на риба, съобщава германският вестник Die Welt.

ЕС забрани вноса на ракообразни и хайвер от руски компании още през април 2022 година като част от осмия пакет от санкции. Тогава обаче санкциите не засегнаха рибата. Сега Брюксел обсъжда по-строги забрани за внос и този път включва прясна риба.

Въпросът се повдига от балтийските страни. На първо място, литовското правителство се оплаква, че риболовни траулери от Русия ловят риба в нейните териториални води и изисква контрамерки, включително допълнителни ограничения върху износа.

Политическите наблюдатели очакват дискусии по този въпрос в Европейската комисия след лятната ваканция.

Според статистиката на Европейската асоциация на риболовната индустрия AIPCE, повече от 70% от минтая, внесен в ЕС през 2022 година, идва от руски улов. Индустриалната асоциация Fisch-Informationszentrum изчислява, че до 85% от аляския минтай, консумиран в Германия, идва от Русия.

Германия зависи от вноса за преработка на риба, защото само с шест дълбоководни траулери почти няма собствен дълбоководен риболов.

"Ако доставките от руския риболов на минтай в Аляска бяха напълно спрени поради санкции, сега нямаше да има замяна“, коментира Щефан Майер, управляващ директор на Федералната асоциация на германската риболовна индустрия и търговците на едро на риба.