Европейската комисия (ЕК) стартира поредната съдебна процедура срещу Полша заради нарушаване на европейското право от Конституционния съд (КС) на страната след провал на всички опити за диалог с Варшава. Това заяви на пресконференция в Брюксел еврокомисарят по правосъдието Дидие Райндерс, предава Reuters.

"Днес стартирахме процедура срещу Полша поради нарушаване на европейското право от Конституционния съд. Опитахме се да установим диалог, но ситуацията не се подобрява“, обясни еврокомисарят.

Според него Брюксел вече е изпратил официално уведомление до полските власти, които трябва да отговорят на него в рамките на два месеца. След това ЕК ще определи следващите стъпки.

На 20 декември 2017 г. ЕК за първи път в историята на Европейския съюз стартира санкционна процедура срещу Полша за нарушаване на основния принцип за независимост на съдебната власт. Това решение бе предизвикано от реформата на съдебната система на полските власти. Новите правила предизвикаха вълна от протести в страната, както и недоволство в много европейски столици, а същи и разследвания на ЕК.

Процедурите между Варшава и Брюксел продължават от няколко години. На 7 октомври КС на Полша, след като разгледа искането на министър-председателя Матеуш Моравецки, потвърди несъответствието на правилото за доминиране на европейското право над разпоредбите на Конституцията на републиката. Това се случи, след като Съдът на ЕС стигна до заключението, че реформата на полската съдебна система може да наруши правото на ЕС.

Превод и редакция: Тереза Герова