Девети ден продължава блокадата на сградите на сръбските институции в северната част на Косово. Стотици служители все още не могат да отидат до работните си места. Властите в Косово затвори за движение административните ГКПП Бърняк и Мердаре, тъй като активисти на няколко сръбски сдружения блокираха движението в близост до няколко контролно-пропускателни пункта от посока на Централна Сърбия и Черна гора, предава сръбската редакция на EuroNews.

"Всички административни пропускателни пунктове между Косово и централната част на Сърбия - Мердара, Ярине, Бърняк, са блокирани като реципрочност на мерките на министър-председателя на Косово", е заявил вечерта на 6 септември председателят на Асоциацията на гражданите на Косово -Област Митровка, Раша Роевич. 

Министерството на вътрешните работи на Косово затвори за движение административните пропускателни пунктове Мердаре от посока Прищина към Куршумлия и Бърняк, от посока Зубин Поток към Нови Пазар. Причината, както се посочва в съобщението, е "застрашената безопасността на пътуващите от Косово поради предполагаемата поява на маскирани лица на бариадите", които малки групи сърби са изградили недалеч от ГКПП, на територията на централната част на Република Сърбия.

Междувременно специалният пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак е бил в Косово, за да подготви следващия кръг от диалога между основните преговарящи. След срещата с представителя на Косово Бесник Бислими той е заявил, че е договорено диалогът да продължи, без да уточнява други подробности.

Мирослав Лайчак е допълнил, че на срещата е обсъдено и отварянето на моста на река Ибър в Митровица и е повторил, че мостът трябва да бъде отворен за движение, но само в сътрудничество "с международните партньори на Прищина".