Служителите на американското посолство, освен необходимите за извънредни ситуации, трябва да напуснат Казахстан, се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ. Още преди съобщението на Вашингтон да стане известно, властите на ФРГ обявиха прекратяване на износа на германско оръжие и всякакви свързани с отбраната стоки за Казахстан. Според агенция ДПА членове на управляващата коалиция в Германия са взели това решение във връзка с ескалацията на ситуацията в тази централноазиатска страна, пише германската медия Deutschlandfunk .

Въпреки относително малкия обем на германския оръжеен износ за Казахстан, беше решено да се прекрати и това сътрудничество. За цялата миналата година, по официални данни, Германия е продала на Казахстан оръжие за 2,2 милиона евро.

Междувременно в самия Казахстан вълненията продължават. Съобщава се за стрелба и експлозии. Бъдещето на страната е непредсказуемо. Протестите започнаха заради поскъпването на горивата. Авторитарният държавен глава Токаев отговори на това възмущение, като обяви извънредно положение и заповяда да се стреля по бунтовниците, пише германската медия.

Токаев също помоли Русия за помощ. Германският вестник Tagesspiegel отрази това събитие със заглавие "Победителят се казва Путин“ и описа ситуацията със следната фраза: "С вика си за помощ към Москва казахстанският президент постави страната си в пълна зависимост от Москва. " В същото време вестникът отбелязва, че "доскоро управниците на Казахстан обслужваха американските интереси, тъй като флиртът с Вашингтон им позволяваше да уравновесяват често твърде натрапчивите приятелски жестове на Москва и Пекин“.

Превод и редакция: Юлиян Марков