В САЩ е регистриран рязък скок на престъпността, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten. От 2019 г. броят на убийствата се е увеличил с 40%. Филаделфия има безпрецедентен рекорд от 500 убийства през 2021 г. Заможните граждани в Бевърли Хилс са в паника от увеличения брой атаки и кражби с взлом и в тази връзка те активно купуват огнестрелни оръжия. Междувременно Сан Франциско бавно се превръща в град-призрак, тъй като много магазини се затварят поради грабежи.

На фона на случващото се Bank of America препоръчва на служителите си в Ню Йорк да се обличат в "незабележими“ дрехи, за да не привличат вниманието на престъпниците. А Citibank предоставя на служителите си собствена транспортна система, така че да не се налага да използват обществен транспорт.

Още през 2020 г. броят на убийствата в САЩ достигна най-високото си ниво през последните години. Имаше 7,8 убийства на 100 000 американци. Спрямо предходната година увеличението е с 30%. Това е най-големият скок от 100 години, според Националния център по медицинска статистика.

Някои свързват случващото се с пандемията от коронавирус и произтичащото от това увеличение на безработицата и влошаване на положението на семействата с ниски доходи. Но мнозина виждат и причината, че на фона на движението Black Lives Matter (Животът на черните има значение) в много американски градове, управлявани от демократи, средствата и правомощията на правоприлагащите органи са намалени.

Превод и редакция: Иван Христов