По същество тристранният отбранителен алианс между САЩ, Великобритания и Австралия (AUKUS) е "нова доктрина "Монро“, която има за цел да сдържа Китай и Европейския съюз в Индо-Тихоокеанския регион, уверени са в редакцията на Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Не само в Пекин, но и в Брюксел се опасяват, че в бъдеще търговските морски пътища за транспортиране на контейнери от Азия до Европа може да са под пълния контрол на САЩ, Великобритания и Австралия. Въпросът е дали Поднебесната империя и ЕС ще успеят да се обединят и да противопоставят на този пакт.

На фона на "китайската заплаха“ AUKUS по същество е проява на волята на САЩ да запазят доминиращата си позиция в световната политика. И не случайно пактът беше сключен именно през септември 2021 г., защото точно тогава, след изтеглянето на американските войски от Афганистан, се заговори за възможен упадък на САЩ, отбелязва медията.

В Европа и Китай новината за създаването на нов съюз беше приета с недоволство, но редица страни от Южна и Източна Азия я приветстваха. По-специално това са държави, които виждат Поднебесната империя като заплаха. В отговор Пекин прие непреки санкции срещу продукти от Австралия и Япония и проведе военни учения в Южнокитайско море и близо до Тайван.



Лъвският пай от китайския военен бюджет се изразходва за модернизиране на военноморските сили, за да се гарантира сигурността на морските пътища и пътищата за доставка, важни за реализацията на проекта "Новия път на коприната“. Днес Поднебесната империя разполага с най-големия морски флот в света. Тя има 360 военни кораба. До 2025 г. се планира този брой да се увеличи до 400. Освен това Пекин разполага подводници с ядрена мощност, както и с 40 други подводници.



Морските пехотинци на Китайската народна република започнаха изграждането на третия си самолетоносач, три нови хеликоптероносача, няколко разрушителя и крайцер. От 2015 до 2018 г. китайците построиха общо 132 нови кораба. В същото време Пекин с удоволствие би влязъл в съюз с ЕС, за да създаде противовес на AUKUS, защото Брюксел също не е доволен от този пакт. Те се опасяват, че в бъдеще търговските морски пътища за транспортиране на контейнери от Азия до Европа може да бъдат под пълния контрол на САЩ, Великобритания и Австралия.



Изглежда, че във Вашингтон AUKUS се възприема за един вид "нова морска доктрина "Монро“ за сдържане на Китай и ЕС в Индо-Тихоокеанския регион. Прави впечатление, че Австралия обяви, че разваля договора с Франция за строителството на подводници само ден, след като Брюксел обяви стратегията си за увеличаване на влиянието в региона. Това е символичен акт на Австралия и САЩ, който казва всичко. Остава да видим дали Китай и ЕС ще могат да противопоставят нещо на AUKUS, заключава медията.

Превод и редакция: Тереза Герова