Днес на международното летище в Скопие ще кацне самолет на българската авиокомпания "Гъливер", като на борда му са българският и македонският министри на транспорта и съобщенията Николай Събев и Благой Бочварски (които се срещнаха в четвъртък в София), журналисти и голям брой български туроператори. На среща в Парламентарния клуб в Скопие съвместно с македонските туроператори и представители на Агенцията за гражданско въздухоплаване (АГВ) те ще преценят възможността и ще договорят подробностите как тази авиолиния от март ще стане редовна по маршрута София - Скопие. Македонският министър на транспорта Благой Бочварски каза, че ще бъдат обсъдени всички варианти, които да предоставят повече възможности за трафик и туристически връзки, информира македонската редакция на Deutsche Welle (DW).



"Тази линия трябва да работи без субсидии и да има бизнес логика. Идеята е тя да се свърже с трета дестинация и затова очакваме на днешната среща да чуем предложения от туроператорите – към коя трета дестинация се проявява най-голям интерес? Тези дни имаше много въпроси - струва ли си тази авиолиния, нужна ли е? "Необходимо е, винаги трябва да има повече възможности за гражданите“, каза Бочварски пред DW.



Повече от локална връзка



Възможностите могат да бъдат много по-големи от пътуването по маршрута Скопие-София, ако вземем предвид, че авиокомпанията "Гъливер", която е проявила интерес към тази линия, е заявила директни полети до Ню Йорк и Торонто . Преди два дни българското правителство я определи за авиопревозвач за Тайланд (София-Банкок-София) и Малдивите (София-Мале-София) два пъти седмично, в петък и неделя. Тази авиокомпания вече има разрешение за полети до Кайро и Ню Делхи, както и за вътрешната линия София - Бургас.



Ще се възроди ли авиовръзката на София със Скопие? Последният път, когато авиокомпания е оперирала между София – Скопие е било между 2007 и 2009 г., с трета дестинация София – Скопие – Загреб, но е била прекъсната от авиокомпанията. Днес трябва да се обмисли коя трета дестинация може да бъде важна за рентабилността, а според български медии това може да бъде Тирана и/или Солун.



"Компанията планира да започне полети не само до Скопие, но и до други летища на Балканите – Тирана и Солун, за да гарантира запълването на 335-те места на трите си самолета Airbus A330-200, които първоначално ще летят до Ню Йорк два пъти седмично - в сряда и петък. Дори самолетите на къси разстояния на Балканите да са полупразни, изпълнението на директните задгранични полети ще бъде гарантирано. Полетите на къси разстояния ще използват малки самолети, за да имат икономически смисъл. "Гъливер" разполага с двудвигателен европейски самолета ATR-72, като цената ще е до 50 евро“, съобщи наскоро българския вестник "Сега“.

Превод и редакция: Юлиян Марков