Германските парламентаристи и делегати от цялата страна трябва да изберат следващия държавен глава на страната. Настоящият президент Франк-Валтер Щайнмайер е подкрепен от всички основни партии и се смята за почти сигурен победител, предава Deutsche Welle.

Почти 1500 делегати се събраха в Берлин в неделя, за да изберат президента на Германия - до голяма степен церемониална позиция - за следващите пет години.

Така наречената Bundesversammlung (Федерална конвенция) се състои от членовете на германския Бундестаг или долната камара на парламента, заедно с равен брой делегати, избрани от 16-те провинции на страната, или Länder.

Сред последните делегати са някои известни личности, включително бившият канцлер Ангела Меркел, националният треньор по футбол Ханзи Флик, водещият вирусолог Кристиан Дростен и пианистът Игор Левит.

Йозлем Тюрекчи, който като съосновател на фармацевтичната компания BioNTech беше една от движещите сили зад бързото развитие на ваксината Comirnaty срещу новия коронавирус, също е сред избраните делегати.

Настоящият президент Франк-Валтер Щайнмайер, 66-годишен, социалдемократ, който беше два пъти външен министър по времето на управление на канцлера Ангела Меркел и преди това беше началник на кабинета на канцлера Герхард Шрьодер, е широко смятан за фаворит за спечелване на изборите.

Скорошно проучване на общественото мнение показа, че 85% от хората, живеещи в Германия, смятат, че той си върши добре работата и затова се радва на подкрепата както на управляващата коалиция, така и на основните консервативни опозиционни партии.

Другите трима кандидати са левият Герхард Траберт, 65 г., който се кандидатира от опозиционната Лява партия, физикът Стефани Гебауер, 41 г., която беше номинирана от политическа група, наречена Свободните избиратели, и Макс Оте, 57 г., избран архиконсервативен икономист от крайнодясната партия Алтернатива за Германия (AfD).

Последният избор предизвика вълни на германската политическа сцена, тъй като Оте не е член на AfD и остава част от Христиандемократическия съюз (ХДС). Лидерите на ХДС обещаха да отменят членството му.

Този път Федералната конвенция не се събира в Райхстага, както обикновено, поради пандемичните разпоредби, изискващи гласоподавателите да останат на разстояние 1,5 метра. Вместо това гласуването се провежда в съседната къща на Пол Льобе, с делегати, разпределени в няколко стаи и етажи.

Гласуването е тайно, като делегатите се призовават в кабините за гласуване по азбучен ред.

Резултатът се определя според това кой печели абсолютното мнозинство от гласовете.

Въпреки че германските президенти имат малка изпълнителна власт, те се стремят да бъдат морални авторитети над ежедневната политика.

Всеки, който заема длъжността, подписва законопроектите и представлява Германия на различни церемонии както в страната, така и извън нея.

По време на първия мандат на Щайнмайер той подкрепяше либералната демокрация в Германия и в чужбина и настояваше за диалог по чувствителни въпроси. Наскоро това включи и планове за задължителна ваксинация срещу коронавируса.

Превод и редакция: Юлиян Марков