Германските депутати и делегати от цялата страна преизбраха Франк-Валтер Щайнмайер за държавен глава, предава Deutsche Welle.

Франк-Валтер Щайнмайер беше избран за втори мандат като президент на Германия в неделя. Настоящият президент спечели 77% подкрепа в Bundesversammlung (Федералната конвенция) в Берлин.

В избора му участваха членовете на германския Бундестаг, или долната камара на парламента, заедно с равен брой делегати, избрани от 16-те провинции на страната.

Приемайки втори петгодишен мандат, Щайнмайер каза, че е на страната на всички, които насърчават демокрацията, и предупреди за перспективата за война, ако Русия нахлуе в Украйна.

"Ние сме в разгара на опасността от военен конфликт, война в Източна Европа“, каза Щайнмайер пред конвенцията и добави, че "Русия носи отговорност за това“.

"Апелирам към (руския) президент Путин: Разхлабете примката около врата на Украйна и потърсете с нас път, който да запази мира в Европа“, добави той.

Щайнмайер също отказа да избегне конфронтация с радикалните противници на действията на правителството във връзка с пандемията.

"На тези, които разкъсват отворени рани, които разпространяват омраза и лъжи в бедствието на пандемията, които говорят за "диктатура на короната“ и които отправят заплахи и извършват насилие срещу полицаи, медицински сестри и кметове, на тях казвам: "Аз съм тук и оставам", каза президентът.

Но той също така призна, че пандемията е "нанесла дълбоки рани" в германското общество и са допуснати грешки. "Но, дами и господа, покажете ми една авторитарна система, която би преминала през тази криза по-добре.

Решаващият пробив в борбата срещу Covid-19 беше бързото разработване на ваксини, постигнато от Германия с партньори в Европа и Съединените щати, каза Щайнмайер.

66-годишният президент Щайнмайер, социалдемократ, който беше два пъти външен министър при бившия канцлер Ангела Меркел и преди това беше началник на кабинета на бившия канцлер Герхард Шрьодер, е много харесван сред германската общественост. Скорошно проучване на общественото мнение показа, че 85% от хората в Германия смятат, че той си върши добре работата и се радва на подкрепата на управляващата коалиция и основните консервативни опозиционни партии.

Другите трима кандидати бяха левият политик Герхард Траберт, 65 г., който се кандидатира от опозиционната "Лява партия", физикът Стефани Гебауер, 41 г., която беше номинирана от политическа група, наречена "Свободните гласоподаватели", и Макс Оте, 57 г., архиконсервативен икономист, избран от крайнодясната партия Алтернатива за Германия (AfD).

Федералната конвенция не се събра в Райхстага, както обикновено, поради пандемичните разпоредби, изискващи гласоподавателите да останат на 1,5 метра един от друг. Вместо това гласуването се проведе в съседната къща на Пол, Льобе с делегати, разпределени в няколко стаи на различни етажи.

Гласуването беше тайно, като делегатите бяха извикани в кабините за гласуване по азбучен ред.

От общо 1437 гласа Щайнмайер получи 1045. Оте събра 140 гласоподаватели, Трабет получи 96, а Гебауер получи 58, 86 се въздържаха, а 12 гласа бяха обявени за невалидни.

Въпреки че германските президенти имат малка изпълнителна власт, от тях се очаква да бъдат морални авторитети над ежедневната политика.

Превод и редакция: Юлиян Марков