Десните и евроскептичните партии се очаква да нараснат на следващите европейски избори за сметка на центристките партии, показва ексклузивен анализ на европейската редакция на Politico.

Ако изборите се проведат сега, десните Европейски консерватори и реформисти (ECR) ще станат третата по големина група в Европейския парламент - наравно с центристката Обнови Европа - с 89 места.

Това би представлявало огромна печалба от 23 места от изборите през 2019 г. за понякога евроскептичната ECR – където най-голямата група е на управляващата националистическа партия в Полша "Право и справедливост" - като по-голямата част от скока идва от крайнодесните Братя на Италия на италианския премиер Джорджия Мелони.

По подобен начин крайнодясната група Идентичност и демокрация (ID) би постигнала значителни печалби, спечелвайки 77 места - увеличение с 15 места, което се дължи на скорошния скок на Алтернатива за Германия (АзГ) в анкетите.

Очакваното движение надясно отразява по-широка тенденция в националните избори в Европа, където гласоподавателите в страни като Италия, Финландия и Гърция все повече издигат по-консервативни и твърдо десни партии.

Въпреки това анализът на POLITICO показва, че дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) ще запази мястото си като най-голямата група в парламента, въпреки прогнозираната загуба от 12 места, което я свежда до 165 места.

Лявоцентристките социалисти и демократи (S&D) дори биха спечелили две места, за да запазят мястото си като група номер 2 в парламента със 145 места. Ренова би загубил 12 места, за да изравни ECR на третото място, показва анализът.

Това означава, че традиционната голяма коалиция на ЕНП, социалдемократите и Ренова, която обхваща либералните партии, ще запази ясното си мнозинство над потенциален нов десен алианс на EPP, ECR и Renew.

Наскоро обаче ЕНП показа желание да си партнира с ECR, като се съюзи с групата, за да се противопостави на законодателството за Зелената сделка.

Най-големите губещи на изборите ще бъдат Зелените, които ще запазят само 48 места, загуба от 24 места, докато групата на левицата ще спечели осем места, но ще остане най-малката група в парламента с 45 места.

Европейците ще се отправят към урните от 6 до 9 юни следващата година, за да изберат 705 евродепутати, които да ги представляват в Брюксел. Очаква се броят на членовете на ЕП да се увеличи до 720 за изборите през 2024 г., но тъй като промените все още трябва да бъдат официално одобрени от Европейския съвет и самия парламент, прогнозите на анкетата се основават на сценарий със 705 места.