След Еквадор се запали и Нова Гвинея, където премиерът обяви извънредно положение заради смъртта на 16 души по време на масови бунтове на цялата територия на тихоокеанската държава, съобщава Reuters.

Протест на полицията и публичния сектор в сряда срещу намаляването на заплатите, за което служителите обвиниха административен проблем, прерасна в беззаконие.

Телевизионни кадри показаха хиляди хора по улиците на столицата Порт Морсби, много от които носеха нещо, което изглеждаше като плячкосана стока, докато черен дим се извиваше над града.

Девет души бяха убити при безредиците в Порт Морсби и седем бяха убити в Лае, в северната част на страната, добиваща злато и мед, съобщи в четвъртък австралийската държавна телевизия ABC, като се позова на полицията.

Премиерът Джеймс Марапе заяви на пресконференция, че е отстранил началника на полицията на Папуа Нова Гвинея и висшите бюрократи във финансовите отдели и хазната, докато правителството извършва преглед на причината за безредиците.

 "Имаше доказателства за организирани безредици“, каза той пред репортери, добавяйки, че прегледът ще гарантира, че "осигуряваме демокрация, гарантираме върховенство на закона“.

Около 1000 военни са в готовност, за да предотвратят по-нататъшни безредици, заяви още той.

Насилието в столицата намаля в четвъртък вечерта, като правителството изпрати допълнителна полиция, за да поддържа реда.