Проливни дъждове са убили най-малко 10 души и са принудили хиляди да се евакуират от домовете си в Южна Корея, съобщава информационната агенция Yonhap.

Централният щаб за противодействие на бедствията и безопасността е съобщил, че трима души остават в неизвестност, а други седем са ранени.

Двама души са загинаха при срутване, предизвикано от свлачище в Нонсан, провинция Южен Чхунчхон.

Един човек е загинал при кално свлачище в централния град Седжонг, а срутване на жилища е убило трима души в югоизточния окръг Йонджу и централния окръг Чонгянг.

В централния град Чеонджу кола е ударена от свлачище, убивайки един човек.

Също така в града един човек е загинал, а осем други са спасени сутринта, след като подземен път е наводнен, когато близка река е преляла. Внезапно наводнение е потопило пътя твърде бързо, за да могат шофьорите и пътниците да се евакуират. Точният брой на жертвите и ранените не е известен, са заявили от пожарната служба, предполагайки, че повече хора може да са блокирани на наводнения път.

Около 6400 жители в централния окръг Гьосан са евакуирани, тъй като язовирът Гьосан е започнал да прелива сутринта на 15 юли. Много ниско разположени села в близост до язовира са потопени, а пътищата и мостовете, свързващи селата, са прекъснати, като в капан са хванати някои жители в домовете си.

Влак е дерайлира в северната провинция Чунчхон, тъй като обилните валежи са предизвикали кално свлачище.

"Общо 1567 души от 1002 домакинства в 13 града и окръга са потърсили временни убежища към 15 юли сутринта, докато проливните дъждове продължават да валят в цялата страна". Електрицеството е прекъснато в 13 града, наводненията са отнесли реколта и пътища. В цялата страна 97 големи пътни възела са затворени, какти и 384 второстепенни, посочва медията.