Десетки протестиращи и най-малко 26 полицаи, са ранени при безредици на еритрейския културен фестивал в германския град Щутгарт, съобщава Associated Press.

Малко преди събитието да започне на 16 септември следобед, около 200 протестиращи са се събрали в района и са започнали да хвърлят камъни, бутилки и други предмети по полицаи и участници в събитието. Шестима от 26-те ранени полицаи са хоспитализирани заради нараняванията си, съобщи полицията. Четирима участници в събитието и двама протестиращи също са били ранени, според полицията, въпреки че не е налична информация за тежестта на нараняванията им.

Протестите са последните в поредица от безредици около еритрейските културни събития в Германия. През юли при сблъсък на еритрейски фестивал в западния германски град Гисен са ранени 22-ма полицаи. Бой между поддръжници и противници на правителството на Еритрея в Тел Авив в началото на септември доведе до една от най-жестоките улични конфронтации между африкански търсещи убежище и мигранти.

Събитието на 16 септември е организирано от няколко групи, считани за близки до правителството на еритрейския президент Исаяс Афверки.

Десетки хиляди са избягали от Еритрея в Европа, като много от тях твърдят, че са били малтретирани от репресивното правителство на Исаяс. Конфликтите, които съпътстват събрания като това в Щутгарт, подчертават дълбокото разделение между членовете на еритрейската диаспора, тези, които остават близки до правителството и тези, които са избягали, за да живеят в изгнание и които силно се противопоставят на Исаяс.

Полицията в Щутгарт осъди действията на протестиращите и заяви в изявление, че "нито степента, нито интензивността на насилието са били предварително ясни".

Градските власти заявиха, че не е имало причина за предварителна забрана на събирането, но че ще предприемат мерки за предотвратяване на подобни безредици в бъдеще.

"Трябва да предприемем решителни действия срещу възникването на конфликти от други държави на германска земя", заявява кметът на Щутгарт Франк Нопер.