Десетки хиляди ще присъстват на последните предизборни митинги в Тайван в петък преди критичните президентски и парламентарни избори, докато китайското министерство на отбраната предупреди, че ще "смаже всички заговори за независимост“ на острова, пише Reuters.

Управляващата Демократична прогресивна партия (ДПП), която подкрепя отделната идентичност на Тайван и отхвърля териториалните претенции на Китай, се бори за трети мандат със своя кандидат, настоящия вицепрезидент Лай Чин-те.

Китай, който никога не се е отказвал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол, представи изборите като избор между "война и мир", наричайки ДПП опасни сепаратисти и призовавайки тайванците да направят "правилния избор".

ДПП отхвърля претенциите на Китай за суверенитет и настоява, че само народът на Тайван може да реши бъдещето си.

В навечерието на изборите в събота Китай многократно заклейми Лай и отхвърли призивите му за разговори.

Министерството на отбраната на Китай, в отговор на въпрос в петък относно модернизирането на изтребителите F-16 на тайванските военновъздушни сили и закупуването на повече от Съединените щати, предупреди, че дори и с покупки на американски оръжия, ДПП "не може да спре тенденцията за пълно обединение на родината".

"Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) остава в състояние на висока бойна готовност през цялото време и ще предприеме всички необходими мерки, за да смаже решително всяка форма на сепаратистки заговори за "независимост на Тайван“ и твърдо да защити националния суверенитет и териториалната цялост“, заяви говорителят на министерството Жан Сяоган.

Лай казва, че е ангажиран с опазването на мира през Тайванския пролив, но обвини Китай, че иска да се намеси в гласуването чрез разпространение на дезинформация и оказване на допълнителен военен и икономически натиск върху острова, който Пекин разглежда като "свещена" китайска територия.

Лай се изправя срещу двама опоненти за президентския пост - Хоу Ю-их от най-голямата опозиционна партия в Тайван Гоминдан (KMT) и бившият кмет на Тайпе Ко Вен-дже от малката Тайванска народна партия (TPP), основана едва през 2019 г.

Без значение кой ще спечели, Китай се очертава на заден план.

Правителството на Тайван вярва, че Китай вероятно ще се опита да окаже натиск върху бъдещия президент след гласуването на острова, включително организиране на военни маневри тази пролет, заявиха двама високопоставени правителствени служители.

Хоу иска да затопли отношенията с Китай, като започне с обмен между хора, и, подобно на Китай, обвини Лай, че подкрепя официалната независимост на Тайван. Лай казва, че Хоу е про-Пекин, което Хоу отхвърля.

KMT и TPP казват, че Тайван се нуждае от смяна на правителството след осем години управление на ДПП, въпреки че усилията на двете партии в края на миналата година да формират съвместен билет, за да се изправят срещу управляващите, се сринаха.